gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо енергийните напитки са вредни за децата

Защо енергийните напитки са вредни за децата

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Деца
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Американски доктори препоръчват на деца и тийнейджъри да избягват енергийните напитки и да ги заменят със спортни напитки в ограничено количество.

Според експертите консумацията на енергийни напитки от млад организъм може да предизвика странични ефекти. Те смятат, че децата никога не са имали нужда от енергийни напитки, тъй като те съдържат кофеин и други стимуланти, които не са хранителни.

Организмът на децата реагира различно от този на възрастните при консумацията на енергийни напитки. За детския организъм това е стрес, а стресът е излишен за тяло, което все още е в процес на растеж.

Независими експерти са сравнявали действието на спортни напитки, наричани още изотонични, и действието на енергийните напитки върху организма на деца и тийнейджъри.

Енергийни напитки

Спортните напитки се различават от енергийните напитки по това, че не съдържат стимулиращи вещества. Енергийните напитки съдържат много различни съставки – в това число и билкови извлеци, които могат да имат странични ефекти, за които все още няма много информация.

Въпреки че няма много документирани случаи на вреди, свързани с тези напитки, стимулантите в тях могат да увредят сърдечния ритъм и да предизвикат различни неприятни ефекти.

При някои деца и тийнейджъри редовното пиене на енергийни напитки или изпиването на повече от една напитка наведнъж може да доведе до непредвидими последствия.

Пиене на вода

Описани са случаи на халюциниране и на сърдечни проблеми, както и на увреждания на черния дроб и на бъбреците, които са свързани с употребата на енергийни напитки.

Въпреки че описаните случаи са рядкост, децата и тийнейджърите трябва да са наясно, че е добре да се въздържат от консумацията на енергийни напитки.

В повечето развити страни около половината потребители на енергийни напитки са тийнейджъри и деца. Съдържанието на кофеин в енергийните напитки не е подходящо за консумация от детски организъм.

За децата, които водят предимно заседнал начин на живот, консумацията на енергийните напитки е начин да се сдобият с още излишни килограми. Експертите препоръчват на децата и тийнейджърите да утоляват жаждата си с вода или, ако тренират активно, със спортни напитки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest