gotvach.bg»Статии»Кулинария»Какво закусват в Дания

Какво закусват в Дания

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Датска закуска
Чугунен тиган с капак - 26 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунен тиган с капак - 26 см
70.00 лв.
Виж ››

Закуската в Дания е пример за полезна и здравословна закуска. Когато поръчате такава в заведение или отидете на гости на някое датско семейство, в чинията си най-често ще откриете комбинация от ръжен хляб, сирене, салам, шунка, пастет, мед, конфитюр, а понякога и малки блокчета шоколад.

Датската кулинарна традиция, както е в много страни, е строго предопределена спрямо географското местоположение на страната. Основни продукти са картофите, ечемикът, ръжта, цвеклото, ряпата и гъбите, но широко разпространение имат рибата, и морските продукти като цяло.

Първото хранене за деня в Дания се състои от кафе или чай и ръжен или бял хляб със сирене или конфитюр.

Датски закуски

Традицията е в неделя, когато всички са си у дома, да се закусва с прясно изпечени хлебчета и сирене или конфитюр и wienerbrød - специфичен датски сладкиш. Този сладкиш, както и датската сладкарска кулинария, са популярни из целия свят.

Wienerbrød представлява малки сладкишчета, пълни с яйчен крем или смес от масло, захар и канела, които са приготвени от сладко тесто, намазано с няколко пласта масло.

По този начин готовите сладкиши стават хрупкави. В допълнение към закуската се сервира плодов сок, а понякога - чаша Gammel Dansk или друг вид шнапс.

Датски понички

Другата характерна черта на датската кухня са сандвичите, които не рядко присъстват в сутрешното меню. Тук те се наричат „кралят на кухнята”.

Има около 700 вида сандвичи – от филийка хляб, намазана с масло, до многоетажния сандвич, наречен „Любимият сандвич на Ханс Кристиан Андерсен”.

Той се състои от бекон, домати, пастет, желирано месо, бяла ряпа, разделени от филийки хляб. Подобен сандвич се яде, като всеки слой се сваля поотделно.

В повечето градове на Дания има специализирани магазини за сандвичи, а в един от най-известните ресторанти на Копенхаген – „Оскар Дейвидсън”, менюто се състои само и единствено от сандвичи.

Ресторантът е толкова популярен, че приема поръчки и от чужбина. В многоетажните им сандвичи могат да бъдат открити съставки като риба и морски дарове, листенца от аспержи, яйца, сосове, а за украса се използват зелени подправки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest