gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Газираните напитки водят до аритмия

Газираните напитки водят до аритмия

Вреди от газираното
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс-21%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
35.55 лв.
Виж ››

Учени споделиха, че консумацията на големи количества газирани напитки може да доведе до аритмия и до припадъци. Достигнали са до това заключение на годишната конференция на Европейското кардиологично дружество заради случай на 31-годишна жена.

Учените са убедени, че прекалената употреба на газираните напитки води загуба на калий, вследствие на което се появяват и животозастрашаващите аритмии.

Жената, която буди тези съмнения у експертите, е приета в болницата със съмнения за аритмия. Изследванията, които са ѝ направени, показват, че нивата на калий в кръвта са доста занижени.

Газирано

Изследванията показали 2.4 mmol/L, а нормалните стойности на калия варират между 3.5-5.1 mmol/L. Сърдечната честота на пациентката също е измерена - стойността била 610 милисекунди, а определената за нормална стойност за жените е 450 милисекунди.

В процес на прегледа лекарите установили, че дамата пие газирани напитки от 15 годишна и дори напълно е заменила водата с тях.

Газирани напитки

След като установили всичко това, лекарите й предложили да преустанови употребата на газирани напитки. След известно време изследванията били повторени и станало ясно, че нивата на калий в кръвта на жената вече са в норма, както и сърдечната ѝ честота.

Специалистите твърдят, че това не е единственият случай, който доказва колко вредни са газираните напитки. Консумацията им се свързва също със сърдечни проблеми, както и с мускулни увреждания. Преди време на страниците на вестник Сън беше публикувано подобно проучване за газираните напитки.

Специалистите твърдяха, че само при две безалкохолни на ден, за три седмици, здравето ни може да се влоши. Резултатите от изследването сочеха, че консумацията на газирано увеличава риска от диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Заради съставките, които се съдържат в тях, холестеролът и кръвната захар на човек се покачват значително. Макар че в топлото лятно време с голямо желание посягаме към безалкохолните газирани напитки, най-добре е да ги заменим с вода, съветват специалисти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest