Горещите напитки може да са опасни. Те могат да повишат риска от рак на хранопровода. Врелите питиета дразнят и разграждат лигавицата.
Предупреждението отправи професор Стефка Петрова, национален консултант по хранене и директор на Центъра за опазване на общественото здраве. Тя бе лектор на семинар в София, организиран от фондация "Борба с рака".
Слънчогледовото олио също е рисков продукт. То също увеличава сърдечно-съдовия и канцерогенния риск. Причината е, че основната част от мазнините в него се окисляват доста лесно. Така олиото задържа т.нар. N6-мастни киселини, които водят до риска от рак, категорични са лекарите след множество наблюдения и изследвания.
Барбекюто също увеличава риска от рак на стомаха. Тази констатация е заложена още в последния доклад на световния център за изучаване на онкозаболяванията от 2009 година.
"Няма обяснение защо е така, но фактите са налице: когато мазнината на месото пада върху горящи дърва, се образуват полициклични ароматни въглероди в по-голямо количество в сравнение с преработката, примерно, върху нагрети камъни", заяви професор Петрова.
Образувалите се съединения полепват по месото и ни излагат на риск. Изпичането на умерена температура, а не на висока, обаче не било опасно.
Коментари