Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Горещите напитки и барбекюто водят до рак на хранопровода

Горещите напитки и барбекюто водят до рак на хранопровода

Кафе

Горещите напитки може да са опасни. Те могат да повишат риска от рак на хранопровода. Врелите питиета дразнят и разграждат лигавицата.

Предупреждението отправи професор Стефка Петрова, национален консултант по хранене и директор на Центъра за опазване на общественото здраве. Тя бе лектор на семинар в София, организиран от фондация "Борба с рака".

Слънчогледовото олио също е рисков продукт. То също увеличава сърдечно-съдовия и канцерогенния риск. Причината е, че основната част от мазнините в него се окисляват доста лесно. Така олиото задържа т.нар. N6-мастни киселини, които водят до риска от рак, категорични са лекарите след множество наблюдения и изследвания.

Барбекю

Барбекюто също увеличава риска от рак на стомаха. Тази констатация е заложена още в последния доклад на световния център за изучаване на онкозаболяванията от 2009 година.

"Няма обяснение защо е така, но фактите са налице: когато мазнината на месото пада върху горящи дърва, се образуват полициклични ароматни въглероди в по-голямо количество в сравнение с преработката, примерно, върху нагрети камъни", заяви професор Петрова.

Образувалите се съединения полепват по месото и ни излагат на риск. Изпичането на умерена температура, а не на висока, обаче не било опасно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
batman
batman
04.01.2015 14:12
Така е. Около 10 милиарда англичани са умрели от рак на хранопровода, защото от 1000 години пият чай ...
0
1
мислителя
мислителя
05.12.2013 12:57
В такъв случай след като полезна храна няма умирайте хора недейте да се храните само дишайте ....след като все за рак говорите намерете лек бе...или то няма смисъл защото печалбата от лекарства ще намалее..
1
0