Всеки човек обича да похапва определени неща повече от други. Интересното е, че това с какво предпочитаме да се храним дори може да определи какъв е характерът ни, смятат учени от САЩ.
Американско проучване твърди, че предпочитанията към лютите храни до голяма степен се определят от характера на хората. Резултатите от направено изследване показват, че изявените личности и авантюристично настроените си падат доста повече по-лютата храна от останалите.
Изследването се провело по следния начин - избрани били 184 души, всички участници били непушачи. Възрастта на участващите била между 18 и 45 години, а 63 % всички били жени.
Екипът на Надя Бърнс от университета в Пенсилвания подложил доброволците на тест, за да се определи каква е тяхната личност, до колко предпочитат да изживяват нови преживявания и до колко предпочитат сигурността.
В този тест, който са приложили учените, се оценява до каква степен участникът е привлечен от интензивните и непознати стимули, без да отчита какви са опасностите.
Онези участници в изследването, които имат по-високи резултати в теста се определени от специалистите като авантюристи, като хора, които обичат да поемат рискове. Онези с по-ниски резултати, съответно са приети за значително по-нерешителни, по-затворени и предпазливи.
Експериментът бил следният – в храната на всички участници в изследването, бил сложен капсаицин – това е активното вещество, което се съдържа в лютите чушки. Идеята на проучването била всички да оценят харесват ли им блюдата и колко, според това колко са лютиви.
Онези, които са определени като хора, които изобщо не обичат авантюрите и приключенията, дали ниски резултати на лютите храни.
Участниците със склонност към приключенията пък си падали много по лютото – при някои от тях количеството на лютото нараствало до трудно търпими количества.
Учените приемат, че хората с по-авантюристичен дух са по-склонни да похапват люто, за разлика от тези, които са привърженици на предвидливия и спокоен начин на живот.
Коментари