Ръката на Буда
Buddha's HandBudina ruka
gotvach.bg»Статии»Плодове»Ръката на Буда

Ръката на Буда

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Ръката на Буда
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
170.00 лв.
Виж ››

Ръката на Буда е екзотичен цитрусов плод, който притежава странна форма. Познат е още като Цитрусови пръсти и има приятен лимонов аромат.

Повече от хиляда години китайците и японците ценят този странен плод, който прилича на кръстоска между гигантски лимон и калмари.

Плодът носи това странно име заради уникалната си форма, която напомня на човешка ръка с много добре изразени пръсти. Ръката на Буда е един от плодовете с най-причудлива форма.

Произходът на Ръката на Буда се проследява чак до Древна Индия и Китай. Странната си форма плодът дължи на генетична мутация, която се е появила преди векове.

Расте като храст или малко дърво, покрито с тръни. Ръката на Буда има големи, продълговати и бледозелени листа. Вътрешността на плода е много малка, защото се намира под много дебела кора. Не е изключено месестата част да липсва.

Дървото е много чувствително на големи температурни крайности – не обича големи жеги, много ниски температури и проливни дъждове. Най-добре се развива в умерените климатични условия.

Дървото е малко и вечнозелено, достига височина от 3 до 5 метра. Плодоотдава през зимата.

Състав на Ръката на Буда

Плодът е богат на витамин С, желязо и калций. В 6 г от този плод се съдържат 1 г въглехидрати, 0 г белтъчини и 0 г мазнини.

Употреба на Ръката на Буда

Цветовете на плода са ароматни и красиви. Отвън са бели, а отвътре – лилави. В Азия плодовете се използват за ароматизиране на дрехи и стаи, защото имат много силна и приятна цитрусова миризма. Ароматът на Ръката на Буда се използва и в парфюмерията.

Някои обичаи повеляват плодовете на дървото да се носят като дарове в храмовете на Буда. Според вярванията Буда предпочита плодове не с разпънати, а със затворени пръсти, защото така символизират формата на ръцете по време на молитва.

В Китай Ръката на Буда се смята за талисман за късмет и дълъг и щастлив живот. Освен това се счита за символ, който може да доведе до просперитет, дълголетие и плодородие.

В Япония Ръката на Буда е популярен подарък за Нова година, защото се смята, че носи щастие. Листата на дървото отблъскват молци.

Готвене на Ръката на Буда

За разлика от останалите цитрусови плодове, Ръката на Буда не е нито кисел, нито горчив. Ако след премахването на пръстите плодът се нареже надлъжно, малкото останала сърцевина може да се използва за овкусяване на риба, салати и други ястия.

Вътрешната бяла ципа не е горчива и може свободно да се използва. Кората на Ръката на Буда се използва като ароматизатор за сладкиши, а може и да се захароса. Кората е отлична за овкусяване на ориз.

Вкусът на кората се съчетава много добре с аромати като босилек и лавандула. Придава изискан вкус на крем брюле. Като цяло кората на плода може напълно да замени кората на лимон.

Ползи от Ръката на Буда

Несъмнено Ръката на Буда е един от най-атрактивните цитрусови плодове заради формата, която притежава. За сметка на това той не притежава особени хранителни и здравословни качества, затова най-добре заложете на добре познатите цитруси.

Не е необходимо да ходите до Китай или Индия, за да опитате вкуса му, достатъчно е да изядете един лимон. Единствените познати действия са тонизиращо и стимулиращо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес