Буда купичката е кулинарно ястие, набиращо все по-голяма популярност заради здравословните ползи, които носи. Освен това свързва последователите, които избират тази хранителна диета, с духовните практики на будизма. Там споделянето на храната е начин за сближаване между хората.
Будистките монаси са обикаляли къщите с молба стопаните да споделят с тях храната си. Така в купичките им се оказвали различни видове храни. Разбира се, вегетариански, тъй като будизмът прокламира отказ от месо и риба за храна.
Днешната Купа на Буда е отново основно вегетарианска, но тъй като популярността на микса от храни нараства, вече се предлагат и порции с месо или риба.
Класическата разновидност е с вегетариански храни, които задължително трябва да съдържат 5 компонента: протеини от растителен произход; въглехидрати; сурови зеленчуци; сварени сезонни зеленчуци; мазнини и подправки.
Ето някои предложения за Буда купичка:
Продукти за 1 порция:
25 г оризов микс от кафяв, бял и червен ориз
100 г консервиран нахут
½ краставичка
½ морков
¼ плод авокадо
¼ глава червено цвекло
5 червени и жълти чери доматчета
2 листенца босилек
семенца нигела на вкус
½ лъжица олио и ½ малка лъжичка червен пипер
За дресинг:
Сок от ¼ лимон
20 милилитра зехтин
½ лъжичка мед
Приготвяне:
Оризът се измива и сварява до готовност. Овкусява се със сол. В касерола се загрява олиото, прибавят се червеният пипер и нахутът. След 2-3 минути се сваля от огъня. Оставя се да изстине. Всички зеленчуци се измиват и почистват. Нарязват се чери доматчетата на половинки; краставицата на кубчета; морковчето на ленти; цвеклото на кръгчета и авокадото на тънки резенчета. Всичко се подрежда на отделни купчини, а отгоре се поставя босилека. Поръсва се със семена нигела. Накрая се залива с дресинга, приготвен по най-лесния възможен начин: всички съставки се смесват в бурканче, то се захлупва и разбърква енергично.
Буда купичка с пилешко месо и фъстъчен сос
Рецептата за купата на Буда е за 2 порции.
Почистват се и се нарязват 1 голям или 2 малко моркова на едро. Счуква се ½ скилидка чесън и се обърква с 1-2 лъжици зехтин. Морковите се редят в тавичка и се заливат с чесновия зехтин. Поръсват се със сол и черен пипер и се пекат около 20 минути.
В това време се почистват и измиват 1-2 шепи спанак и се накъсват на едро.
В подслонена вода се сваряват за 3-4 минути няколко оризови нудли. После се изплакват със студена вода.
Загрява се грил тиган на степен 5 или 6 и се изпичат 2 бр. пилешки филета, предварително овкусени според предпочитанията.
Приготвя се и дресинг от фъстъчено масло по следния начин: 1 лъжичка фъстъчено масло се смесва с ½ лъжичка мед, 2 лъжици зехтин, сок от ¼ лимон, 2 лъжички соев сос и черен пипер на вкус. Може да се добави щипка джинджифил на вкус.
Реденето на Буда купичката започва с разпределяне на оризовите нудли. След това се слагат хапки от месото, моркови и суров спанак. Поръсва се със сусам, залива се с фъстъчен сос. Може да се добави ситно нарязан кориандър за аромат.
Така поднесено блюдото отговаря на изискванията за задължителните 5 елемента.
Особено приятен за окото е цветният микс от тиква, целина, боб, рукола, брюкселско зеле, валериана, просо и ленено семе. Аранжирането на блюдото предоставя възможност да се открои естетическото чувство на готвача.
Коментари