На Международния панаир Цветна есен 2013 в Пловдив беше представено киви с размерите на грозде.
Миниатюрното киви беше сред най-големите атракции на изложението.
Малките кивита бяха открити още миналата година по пазарите на Калифорния и Орегон.
Кивитата с размери на грозде били внесени от Чили и Нова Зеландия.
Специалистите са ги характеризирали като идеални плодове за лека закуска.
Преди време учените произведоха първите по рода си сини ягоди.
Атомно сините плодове са резултат от научните експерименти за предпазване на ягодите от замръзване.
Плодовете са били генетично модифицирани, за да издържат при много ниски температури.
Според много свидетелства съществуват много чудати плодове, които хората не консумират масово, а те са много полезни.
Кивано е плод на лианообразно растение, което достига до 3 метра.
Родината на този плод е областта Калахари в Африка, но се отглежда и в Чили, Австралия и Нова Зеландия.
Кивано е родственик на краставицата, но на външен вид наподобява пъпеш.
Узрелият плод е жълто-оранжев на цвят, а вътрешността му е като зелено желе със семки. Има освежаващ и кисел вкус.
Плодът е богат на витамините А, В и С, калций, желязо, магнезий и цинк.
От известно време може да се намери и на българските пазари.
Личи е дребен екзотичен плод, произлязъл от южен Китай. Той има грапава обвивка и голяма семка по средата.
Консумира се само месестата част на плода – между обвивката и семката.
Личито е богато на витамин С и е с ниско съдържание на мазнини. В източната медицина то се използва като стабилизатор на кръвната захар при диабет и хипогликемия.
Китайците използват семената на личи като аналгетик при невралгии и възпаления.
Дуриан е екзотичен плод, който расте в тропическите джунгли на Индонезия, Тайланд и Филипините. Плодът е покрит с дебела и бодлива обвивка и може да се намери по българските пазари в месеците от април до юни.
Дуриан има специфична остра миризма, а вкусът е сладко-кисел. Плодът е богат на витамини и минерали, които прочистват организма от токсините.
Коментари