Кивано

редакция:
Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
564164
Кивано

Кивано /Cucumis metuliferus/ представлява плодът на едногодишно лианообразно растение от семейство Тиквови, което достига до 3 метра. Киваното е наричано още бодлива краставица и рогат пъпеш. Родината на кивано е пустинята Калахари в Африка, но се култивира и в Чили, Калифорния, Нова Зеландия и Австралия. На пазара се появява твърде късно – едва през 20 век.

Наименованието кивано идва от Нова Зеландия и произхожда от думите киви и банани, защото много напомня на вкуса на тези плодове.

Кивано е много близък родственик на краставицата, а на външен вид може да се оприличи като пъпеш с рогца. Узрелият плод има жълто-зелен цвят отвън, а отвътре прилича на зелено желе със семки. Поради своя странен външен вид киваното много често е пренебрегвано. В някои страни се отглежда като зеленчук, но заради неговия тропически произход и аромат се счита за плод.

Кивано се смята за нова и доста екзотична култура, която се отглежда доста рядко и няма особено стопанско значение. Въпреки това в последно време на все повече места по света, включително България киваното стана все по-атрактивен и търсен за отглеждане плод. Бодливите краставици достигат дължина между 25-30 см. Покрити са с шипове, които са доста остри.

Подходящата температура за отглеждане на кивано е към 25 градуса, то не понася никакъв студ. Разсадите се пресаждат навън само след отминаването на последните пролетни студове.

Състав на кивано

Нарязано Кивано

Киваното е съвсем несправедливо пренебрегвано, защото е отличен източник на витамини А и С, както и витамини от В-групата. В състава му влизат минералите магнезий, желязо, калций, фосфор, цинк, манган, натрий и калий. Киваното е нискокалоричен продукт, подходящ за спазване на диетични режими.

100 г кивано съдържат 44 ккал, 1.26 г мазнини, 7.5 г въглехидрати, 1.8 г белтъчини.

Избор и съхранение на кивано

Ще познаете зрелия плод кивано по жълто-зеления цвят отвън и наподобяващата зелено желе вътрешност. Цената му варира, но най-често се среща за 7 лв бройката. Киваното се съхранява много лесно – при стайна температура може да издържи до половин година. Може да замразите или изсушите киваното, но не го дръжте в хладилник.

Кивано в кулинарията

Ако ви е омръзнало от еднообразието и искате да опитате нещо различно, киваното е точния плод за вас. За прясна консумация измийте киваното и го разрежете през средата на две части.

Отвътре ще откриете освежаваща зелена месеста част, която има много семена. Месестата част може да изгребете с лъжичка, заедно със семките. Най-често плодът се яде суров, има вкус на пъпеш, киви и краставица, но ухае по-скоро на банан. По-желание го овкусете със сметана и лимонов сок.

Кивано и екзотични плодове

Кивано може да се използва като вкусна добавка към салати, десерти, риба или морски дарове. Освен всичко друго, киваното може да се използва и като уникална декорация. Киваното е подходящо за плодови салати и екзотични напитки.

Ползи от кивано

Този екзотичен плод е не само вкусен и тонизиращ, но и много полезен. Той е добър източник на витамини и минерали, а семената му съдържат редица полезни мастни киселини, сред които олеинова и линолова киселина.

Линоловата киселина представлява полиненаситена омега-6 мастни киселини, която е от съществено значение за поддържане на добро здраве. Освен това, тя е ценна съставка за красивата и здрава кожа.

Олеиновата киселина от своя страна помага за подобряване функциите на имунната система, както и значително намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Семената на киваното са богати на бета-каротин, който не само поддържа имунната система, но и поддържа очите и кожата в отлично здраве.

Кивано е полезен за превенция на рак, защото предпазва организма от вредното влияние на свободните радикали. Енергийната и калорийната стойност на киваното са много ниски, затова е подходящо за включване в диетите за отслабване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4.4
54
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен