Любимият десерт на всички дами, мелбата, е измислена специално в чест на оперна певица.
Десертът е създаден през 1892 г. от френския готвач Огюст Ескофие, който работел в хотел Савой в Лондон.
Майсторът на кулинарната вкусотия я посвещава на австралийското сопрано Нели Мелба (1861-1931).
Десертът съдържа комбинация от два великолепни летни плода – праскови и малини, с които е украсен ванилов сладолед.
През 1892 г. Нели Мелба се изявила на сцената на Ковънт Гардън в популярната опера на Вагнер Лоенгрин.
Херцогът на Орлиеан дал вечеря, за да отпразнуват нейния триумф. Специално за случая готвачът Ескофие създал нов десерт.
За да го покаже подобаващо, направил ледена скулптура на лебед. Лебедът крепял на гърба си праскови, които били потопени във ванилов сладолед и били украсени със захар.
Ескофия направил и нова версия на десерта малко след приема. За отварянето на хотел Карлтън, където бил главен готвач, той отново направил леден лебед и украсил този път прасковите с пюре от малини.
И така - мелбата вече била част от менюто на ресторантите, като през годините версиите ѝ станали много. Кръстили десерта мелба, на името на певицата, а днес вариантите и различните рецепти за мелба включват кайсии, ягоди, дори сладко или плодов сироп, който замества плодовете.
Коментари