Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Тирамисуто - измислено, за да те изстреля

Тирамисуто - измислено, за да те изстреля

Храна за ДушатаХрана за Душата
Администратор
1572k
Тирамису с какао

Всеки познава тази чудна смесица от бишкоти с дъх на кафе и какао, разтапяща се в устата с вкус, който не може да остави никого безразличен. Особено когато всички сетива жадуват за нещо хубаво и сладко.

Но дали всеки знае къде и как се е появила тази невероятна рецепта на щастието?

Както и друг път се е оказвало, пътят на кулинарните творения е труден за проследяване. Но за тирамисуто едно нещо е сигурно - името му идва от Италия. Изписването му на италиански е tirami sù, което означава вдигни ме нависоко, изстреляй ме - в преносен смисъл - да оправиш настроението на някого, да го въодушевиш и зарадваш.

Основата на тирамисуто е съставена от яйца, захар, студено кафе, маскарпоне, алкохол (Марсала или Амарето - за накисване на меки бисквити) и какао на прах. Приготвени поотделно, тези съставки се наслагват една след друга на отделни слоеве.

Тирамису в чашките
Снимка: Храна за Душата

Перфектен стопроцентов италиански десерт! Но все пак как започва историята на тирамисуто? Никой не знае със сигурност това, което дава възможност да се родят различни легенди.

Според първата тирамисуто е измислено в Тоскана в края на 16 век. Създали го специално за визитата на великия херцог на Тоскана Козимо III Медичи. Той толкова го харесал, че тирамисуто станало негов любим десерт и той го разпространил из цяла Италия, въвеждайки го в двора на Флоренция. Там към първоначалната рецепта добавили и маскарпоне.

През 18 век десертът се прославил извън границите на Италия, благодарение на автори, които описали рецептата в готварски книги. Разказва се, че по време на Ренесанса венецианците предлагали тирамису на любовниците си, за да им дадат повече сили, тъй като го смятали за афродизиак. Говори се, че и венецианските проституки, които работели в града, си купували тирамису, за да се заредят с енергия.

Торта тирамису

Другата легенда за тирамисуто е далеч по-прозаична. Според нея великият десерт е резултат от хитрина, прилагана, за да не отиват на боклука студеното кафе и остатъците от сладкиши. Към тях били добавяни малко ликьор, за да омекоти сладкиша и всичко това било покривано с крем или с маскарпоне.

С течение на времето тирамисуто се е преобразило в различни рецепти - такива с различни бисквити или с прибавяне на плодове. Могат да се открият и рецепти за тирамису с шоколад. Въпрос на вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest