През седемнадесети век един от великите херцози Медичи празнувал своя рожден ден в Сиена, разказва легендата. Специално за празника му местните сладкари го изненадали с десерт, който нарекли „супата на херцога”.
Велможата се влюбил в десерта и той накарал сладкарите да му дадат рецептата, която занесъл във Флоренция. А във Венеция рецептата била внесена от куртизанки.
Съчетанието от кафе и шоколад, нежност и сладост направо побърквала италианците, карала ги да мислят за вълнуващи мигове в приятна компания, в буквален смисъл ги издигала нагоре.
Затова те постоянно казвали на сладкарите – tira mi su = издигни ме нагоре. Макар че според италианските шегаджии понякога, ако прекалявате с десерта редовно, той може да не ви издигне нагоре, а да ви разтегне настрани.
Прочутото лакомство съдържа еспресо, белтъци и жълтъци, захар, бисквити савоярди – крехко тесто във вид на пурички, и сирене маскарпоне.
Към това трябва да се добави коняк, ром или ликьор. Класическата рецепта на тирамису е следната: разбиваме два белтъка и отделно – три жълтъка, една супена лъжица захар и маскарпоне /на всяко яйце по 100 г сирене/.
Разбъркваме много бавно и внимателно по посока отгоре надолу, докато се получи гъст сладък крем. В това време правим еспресото, към което добавяме ликьора. В кръгла форма /според перфектната рецепта тирамисуто е кръгло /редим един пласт бисквити, топнати за секунда в кафе.
Отгоре изливаме слой от крема и изравняваме. Следва още един слой бисквити и още един слой крем. Отгоре поръсваме щедро с какао на прах. През нощта десертът остава в хладилника.
Вместо кафе можете да използвате плодов сироп, а върху бисквитите наредете плодове, преди да ги залеете с крем. Отгоре украсете с плодове и оставете в хладилника.
Можете да опитате и тирамису със сладолед – десертът се прави без яйца. С блендер или на ръка смесете една супена лъжица маскарпоне или извара, една супена лъжица кафе със захар.
Добавете една чаена лъжица смляно кафе и четвърт чаша мляко и парченца или стърготини шоколад. Добавете ванилов сладолед и разбъркайте. С тази смес намажете бисквитите и сервирайте веднага.
Коментари