Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Ядем тирамису от столетия

Ядем тирамису от столетия

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Тирамису

Легендите, които италианците разказват за създаването на най-познатия десерт от Ботуша – тирамису – са много, но една от тях според повечето жители на Средиземноморието е истина.

През 17-ти век Великият тоскански херцог Козимо де Медичи Трети посетил Сиена.

Всички знаели, че той е голям любител на сладкото и в негова чест бил приготвен този прекрасен десерт.

Херцогът възкликнал tirami su, което означава "издърпа ме нагоре", като имал предвид, че вкусът на десерта бил толкова хубав, че го издигнал до седмото небе от щастие.

В Италия десертът е известен и с името "супата на херцога", защото Медичи го консумирал от красива купа, в която плували бишкоти, смесени с невероятно вкусните съставки, които правят тирамисуто толкова интересно на вкус.

История на Тирамису

Друга легенда, свързана с тази, разказва, че мъжете се наяждали до пръсване със "супата на херцога", преди да отидат на любовна среща, защото тя зареждала с много енергия – нищо чудно, при положение, че съдържа шоколад и кафе.

И издърпвала мъжете до небето, т.е. до балконите на любимите им, до които те се качвали с помощта на стълба.

За да направите тирамису, са ви необходими 500 г сирене маскарпоне (може да се замени с крема сирене), 80 г пудра захар, 4 яйца, 250 г бишкоти, 1 чаена чаша еспресо, 1 чаена чаша шоколадов ликьор, какао на прах, шоколадови стърготини.

Отделете белтъците, разбийте захарта с жълтъците до пяна, разбийте с дървена лъжица сиренето до състояние на пухкав крем и добавете жълтъците.

Разбийте белтъците и внимателно ги добавете към крема. Смесете кафето и ликьора, топвайте бишкотите за секунда, наредете ги във форма и отгоре залейте с крем.

След това отново ред бишкоти, залейте с крем, поръсете с какаото на прах и с шоколадовите стърготини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest