28-годишният Андреа Чикопела приготви най-вкусното тирамису в света, като изпревари 700-те състезатели на първия световен шампионат по приготвяне на тирамису в италианския град Тревизо.
В рамките на два дни в италианския град се събраха любители на италианския десерт, които до този момент бяха приготвяли тирамису само за себе си и най-близките си хора.
Победителят Андреа Чикопела е работник във фабрика за очила в град Фелтри и това е първото му кулинарно състезание.
Мечтата ми е един ден да открия своя пекарна, в която да предлагам традиционни домашни сладкиши. Нищо твърде шикозно, а само вкусни и добре изглеждащи лакомства от италианската кухня, споделя той, цитиран от Франс прес.
Победата обаче за пореден път предизвика спорове между италианските региони Венето и Фриули относно родното място на тирамисуто. И двата региона твърдят, че италианският десерт за първи път е приготвен на тяхна територия.
Според кулинарните експерти оригиналната рецепта за сладкиша е изобретена през 60-те години на миналия век от Роберто Лингуаното, майстор-пекар от град Тревизо, регион Венето.
А друга, по-пикантна теория за създаването на първото тирамису, отново твърди, че Венето е родината на десерта, но той не е приготвен от сладкар, а група проститутки.
Те искали да увеличат издръжливостта на клиентите си, за да им платят повече, и затова им поднасяли десерт с кафе през 50-те години на миналия век.
Коментари