Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»В Русе се проведе кулинарна изложба

В Русе се проведе кулинарна изложба

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1
Шоколадово гато

Във фоайето на емблематичното Доходно здание в Русе бяха представени кулинарни шедьоври, които успяха да изкушат ценителите на добрата кухня.

Експозицията от специалитети бе част от церемонията по връчването на първите в Русе годишни награди за развитие на туризма, учредени от Регионалния съюз на хотелиерите и ресторантьорите и общината.

Кулинарната изложба беше организирана от Браншовия съюз на хотелиерите и ресторантьорите с помощта на община Русе и на нея се представиха 10 ресторанта с 15-16 ястия.

На събитието бяха връчени отличията в 16 категории, сред които за хотел, туроператор, ресторант, заведение.

Сьомга

Кулинарната изложба бе оценявана от специална комисия, която отличи най-красивите и вкусни ястия, а всички вкусотии се продаваха благотворително в подкрепа на Професионалната гимназия по туризъм в Русе.

Представители на ресторантьорите в България заявиха, че бизнесът им най-силно страда от липсата на млади хора, които масово емигрират в чужбина.

Много трудно е набирането на млад персонал особено през лятото, когато са им необходими кадри за сезонна заетост.

На кулинарната изложба най-голям интерес предизвикаха постиженията на майстор-готвачите от ресторант "Опиум", които обраха всички награди в категорията си.

Те бяха заложили на морски дарове, приготвени в светлината на новаторските световни тенденции в кулинарията. В платото от морски дарове имаше октоподи, скариди, омар и невероятна риба с моркови, приготвена в терин.

Шоколадово суфле

Особено елегантно бяха представени и шоколадовите фантазии на екипа – с шахматна дъска, роман от световната класика, пури и коняк, които все по-често влизат в презентациите на кулинарията.

Шоколадовите вариации бяха приготвени с темпериран шоколад.

На изложбата беше представена и традиционната овчарска салата в съвсем нов вид, като всички хранителни компоненти на салата бяха разделени по отделно, а не смесени.

Наблюденията на готвачите сочат, че българинът е традиционалист и рядко консумира ястия от по-модерната кухня, но за сметка на това през последните години се храни все по-здравословно.

През февруари Регионалният съюз на хотелиерите и ресторантьорите ще организира в Русе републиканско първенство с млади готвачи, за да може обучението на децата да бъде съпроводено със сериозна практика.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest