gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какво е олестра и крие ли рискове?

Какво е олестра и крие ли рискове?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Чипсове
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Олестрата често присъства в състава на храните, които купуваме. Това представлява заместител на мазнината, която не съдържа никакви мазнини, калории и холестерол. Често се изписва и като Олеан.

Като съставка олестра се добавя в производството на доста мазни храни, като картофения чипс например, за да елиминира наличието на "вредни" мазнини в него.

Олестра е открита случайно от изследователите Матсон и Волпенхайн през 1968 година. Целта им била да открият мазнина, която се храносмила по-лесно от недоносените деца. През 1971 година се провеждат тестове, при които се установява, че при консумация на олестра се забелязват спад в нивата на холестерол при употребата на олестра.

Компанията производител се опитва да представи продукта като лекарство, което може да влияе на нивата на холестерола, но олестрата не издържа съответните тестове.

През 1984 година обаче се дава позволение зърнените закуски с високо съдържание на фибри да се рекламират като ефективно средство за намаляване риска от рак. Това амбицира откривателите на олестрата и след три годишни изследвания те успяват да покрият процентните изисквания на Комисията и да "прокарат" олестра като заместител на мазнини.

Чипс

В САЩ заместителят е одобрен през 1996 година от Комисията по храните и лекарствата. Още в края на 90-те години обаче на него започва да се гледа със съмнително око поради появата на редица странични ефекти. Въпреки това олестрата и до днес фигурира в състава на доста храни по света и у нас.

След първите сигнали за нездравословни последици при консумацията на олестра се появяват и други. Различни странични ефекти (например диария) карат Комисията да наложи изискването всеки продукт, съдържащ олестра, да носи съответното означение.

След 2000 година продажбата на продукти със съдържание на олестра рязко спадат. Компанията, която патентова заместителя, прекратява с дългогодишните си опити да разшири употребата му. През 2002 година фабриката е продадена.

Днес олестрата присъства в производството на "диетични" версии на няколко световноизвестни брандове чипс. Съставката се открива и в някои замразени десерти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest