Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Неизвестните ползи от салвията

Неизвестните ползи от салвията

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Салвия

Салвията е позната у нас като градински чай. Тя идва от Средиземноморието и има тръпчив вкус. Освен като подправка, тя се използва активно като билка, поради незаменимите си лечебни свойства. Името ѝ произхожда от английски и означава „мъдрец, мъдър”.

Лечебните ползи на салвията са известни от години. Нарежда се сред най-мощните антиоксиданти. Тя има изразено противовъзпалително и кръвосъсирващо действие.

Освен това има и голям брой полезни хранителни вещества, заради които се добавя като подправка към различни кулинарни ястия, като супи, плънки и други. В състава и се открива комбинация от витамините В1, В2, В6, В9, К, А, С с минералите цинк, мед, калий, калций, магнезий и други.

Чай от Салвия

Градинският чай се прилага както в прясно, така и в изсушено състояние. Сушената салвия се съхранява в добре затворен съд на тъмно и сухо място.

Чаят от салвия стимулира имунитета. Той се прилага при състояние на грип и настинки. Освен това има алкализиращи свойства. Препоръчва се да се приема всеки ден, като профилактика. Прилага се при силни менструални болки и нарушен менструален цикъл. С него доказано се подобрява храносмилането и се лекуват афти.

Градински чай

Научни изследвания потвърждават, че салвията подобрява паметта. Тя помага за подобряване на когнитивната функция на хора боледуващи от Алцхаймер и деменция. Прилага се още при безсъние, депресия, умора, главоболие. Подобрява работата на сърдечно-съдовата система.

Противовъзпалителните свойства на салвията я правят прекрасно средство за промиване на рани. Добре се повлияват и състояния, като изгаряния, ухапвания, кожни заболявания, както и гинекологични заболявания, като обилно бяло течение например. Компреси със салвия облекчават артрит и травми.

Като подправка, салвията се влага малко преди да се свали ястието от котлона. Освен че подсилва мозъка, тя помага за растежа и изграждането на костите. Приемът и действа облекчаващо при язва и гастрити.

Салвията успокоява внезапните топли вълни при климакс и намалява потоотделянето. С нея се лекува още косопад, заболявания на дихателната система и храносмилателния тракт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest