gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Засаждане и отглеждане на естрагон

Засаждане и отглеждане на естрагон

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Естрагон в Градина
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
115.00 лв.
Виж ››

Естрагонът представлява многогодишно растение от семейството на Сложноцветните. По дървенистото му коренище рядко са наредени пъпчици.

Растението достига височина 150 см и се размножава на туфи.

Като подправка се използват листата и младите клонки на естрагонът. Някои от сортовете дават дребни, кафяви семена, които обаче не се ядат.

Ядливите части на естрагон са богати на витамин С, каротин и рутин. Освен това, прекрасният им аромат, дължащ се на етеричните масла в състава им, ги правят предпочитана добавка към редица ястия.

У нас най-популярни са руският и френски вид естрагон. Те се различават по окраска и аромат – докато руският притежава матово-зелени оттенъци по листата си, то френският замайва с аромат.

Когато решите да отглеждате естрагон у дома, най-напред избраното място трябва да се натори с оборска тор и да се обработи дълбоко.

Естрагонът се разсажда по няколко начина: чрез засаждане на резници, издънки, части от растенията и чрез семена, при сортовете, които дават такива. Резниците се отделят от средните части през юли. Те трябва да са с дължина 10-15 см. Засаждат се на дълбочина 3-4 см в парник, постлан с парникова почва плюс пясък. Вкореняването става след 10-тина дни, след обилни поливане.

При засаждане чрез издънки и части на растението, то се получава при разделяне на туфите, като се внимава всяка част да има по 1-2 пъпки. Това се прави през есента или през пролетта. Семената на естрагона пък се засяват през ранна пролет в парник със средна температура, на разстояние 50-30 см.

Естрагон

Когато летните горещини настъпят, дори младите коренчета естрагон се прибират, и то няколко пъти. Когато растението достигне височина 18-20 см, връхните им части се отрязват с дължина 10-12 см.

Това позволява развитието на по-мощни стъбла, които пък се подрязват късно през есента, до почвената повърхност. При много студените зими туфите с естрагон се покриват с разложен оборски тор.

Листата и крехките стъбла на естрагона се берат през цялото лято до средата на есента. За сушене се бере преди цъфтежа, който е в месеците юни-август. Суши се в сенчести и проветриви помещения.

При употреба през зимните месеци листата се стриват. Естрагон се използва за ароматизиране на салати и ястия, както и за запазване на краставичките в саламура. Натопен в оцет, той се използва и като подправка за чорби и салати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest