Данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата показват, че цените на салатите са се вдигнали с 20.9%. Поскъпнали са още и повечето плодове и зеленчуци.
Салатите са скочили с 20.9 процента, като бройката вече се продава за 0.52 лева.
Цената на оранжерийните домати се е повишила с 4.2%, като килограмът на едро на зеленчуците се продава за 1.48 лева. Вносните домати обаче продължават да поевтиняват, а килограмът им на едро се предлага за 1.26 лева, което показва, че намалението е с 1.2%.
Оранжерийните краставици също са поскъпнали през седмицата с 3.5% и килограмът им се продава за 1.17 лева.
Цените са се задържали при зелето – 0.38 лева за килограм, картофите – 0.65 лева за килограм и морковите – 0.80 лева за килограм.
При плодовете най-сериозно покачване на цените има при череши, които само за седмица са покачили стойностите си с 10% и килограмът им на едро достигна 2.35 лева.
Ябълките са поскъпнали с 2.9% и килограмът им се предлага за 1.40 лева.
По-скъпи са и лимоните, които са качили стойностите си с 3.9% и се продават за 2.66 лева за килограм.
През седмицата са поевтинели кайсиите с 9.6%, като килограмът им се продава за 1.51 лева. Прасковите са запазили цените си на едро – 1.20 лева за килограм.
Зрелият фасул също е запазил предишните си стойности от 4.16 лева за килограм.
Яйцата на едро продължават да се търгуват за 0.17 лева на брой.
Кравето сирене от друга страна е поскъпнало с 1.1% и се продава за 5.68 лева за килограм. Кашкавалът от тип Витоша е запазил цената си от 10.64 лева за килограм.
През седмицата олиото е поевтиняло с 2% и настоящата му цена на едро е 1.94 лева за литър.
Каймата, захарта и брашното тип 500 не са променяли цените си и се продават за съответно – 4.93 лева за килограм, 1.34 лева за килограм и 0.86 лева за килограм.
За една седмица Индексът на тържищните цени се е повишил до 1.295 пункта. Миналата седмица стойностите му стигаха 1.274 пункта.
Коментари