Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Хранителните алергии при деца са скочили с 34 процента за 10 години

Хранителните алергии при деца са скочили с 34 процента за 10 години

Хранителните алергии при деца са скочили с 34 процента за 10 години

Хранителните алергии при децата се увеличават по целия свят, включително в Италия. Това показва ново италианско проучване, озаглавено Epifa: Епидемиология на педиатричната италианска хранителна алергия.

То очертава тенденцията на явлението на полуострова, извеждайки 34% увеличение на хранителните алергии сред най-младите за последните 10 години. Процент, който нараства до +120, 8% за деца под 3 години.

Основните "виновници" са млякото (55%), яйцата (33%) и сушените плодове (24%). Резултатите от проучването, проведено в региона Кампания и популяризирано от Италианското дружество по гастроентерология, хепатология и детско хранене (Sigenp), бяха публикувани в последния брой на Journal of Allergy and Clinical Immunology Global.

Проучване за увеличаващите се деца с хранителни алергии

За да проведе проучването, изследователският екип наблюдава извадка от 105 151 деца на възраст между 0 и 14 години в продължение на десетилетие (2009-2021 г.).

Наблюдава се прогресивно нарастване на разпространението, т.е. +34, 4%, на хранителни алергии в детска възраст. Увеличението е още по-голямо при деца под 3-годишна възраст: +120, 8%, съобщи координаторът на изследването Роберто Берни Канани, професор по педиатрия в университета Федерико II в Неапол.

Хранителните алергии при деца

Резултатите също подчертават нарастваща тенденция в тежестта на хранителните алергии при децата. Едно дете от 4, сред тези, които са развили хранителна алергия, е имало анамнеза за анафилактичен шок, добави експертът и след това подчерта: Резултатите са в съответствие с предишни данни, получени от същата изследователска група чрез запитване в базата данни на Министерство на здравеопазването, където през последното десетилетие беше установено увеличение от 400% на случаите на посещения в спешното отделение в Италия поради анафилаксия, свързана с храна.

Статистика за децата с хранителни алергии

Над 92 хиляди деца в Италия страдат от хранителна алергия.

Резултатите, получени от изследването, проведено в Кампания, отразяват реалността в други италиански региони.

Разширявайки тези резултати до общата италианска педиатрична популация за общо 7 636 545 деца и младежи до 14-годишна възраст, ние изчисляваме, че в момента в Италия има над 92 000 деца, засегнати от хранителна алергия, подчерта координаторът на проучването.

Причините за това явление

Причини за хранителни алергии

В основата на драматичното нарастване на това явление има „многобройни причини, от прекомерно предписване на антибиотици и лекарства, инхибитори на стомашната киселина, до употребата на дезинфектанти и антисептици“, обясни Берни Канани - Но най голяма роля за поява на хранителни алергии се дължи на непрекъснатото и неудържимо увеличаване на консумацията на ултра-преработени храни при деца, започвайки от първата година от живота. В други страни като САЩ или Австралия се консумират все повече и повече от деца, дори и най-малките. Тези храни са способни да променят имунната система и да предизвикат появата на алергии, заключи той.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest