gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо покълналият чесън и картофи са вредни

Защо покълналият чесън и картофи са вредни

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Покълнали картофи
Класическа преса за чесън
Препоръчано за теб:
Класическа преса за чесън
18.00 лв.
Виж ››

Ако картофите, които съхранявате в дома си, са с така наречените оченца, по-добре е да ги изхвърлите. Покълналите картофи могат да предизвикат остра реакция с опасност за здравето.

Картофите, които са оставени на съхранение на светлина, не само покълват, но и позеленяват. В тях се натрупва много силна отрова, известна като соланин.

В големи дози соланинът разрушава червените кръвни телца и действа зле на централната нервна система. Попадането на соланина в човешкия организъм предизвиква дехидратация, треска, спазми и гърч. При организми с по-слаба имунна система може да се стигне до летален изход.

Много хора мислят, че ако сварят или изпекат картофите, които са позеленели, това ще ги предпази от отравяне. Но топлинната обработка не унищожава отровата в покълналите картофи.

Дори малките зелени петна по картофа говорят, че в него се съдържа соланин, така че не се изкушавайте да го задържите в кухнята си.

Чесън

Първите симптоми на отравяне със соланин са тежест в стомаха, гадене, повръщане, тежко дишане, неравномерен пулс. Преди да се стигне до тях обаче човекът, който е изял картофи със соланин, получава усещане за изгаряне на езика.

Първа помощ на пострадалия се прави с промиване на стомаха, разхлабващи лекарства, клизми, студено силно кафе.

За да се съхраняват картофите така, че да не покълнат, те не трябва да са в мрежичка или в найлонов плик, а в платнена торба, която не пропуска светлина.

Покълналият чесън също не е полезен за организма, въпреки че вредата от него е много по-малка, отколкото от покълналите картофи.

Просто в покълналия чесън се съдържат вещества, които намаляват бързината на реакциите на организма. Сулфанил-хидроксилните йони, които се съдържат в покълналия чесън, проникват през всички органи.

Това води до разсеяност, леко главоболие и невъзможност за концентриране, което пречи на работата и може дори да попречи на нормалното шофиране.

Затова не консумирайте покълнал чесън, ако искате да сте работоспособни и да реагирате бързо в критични ситуации.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Тони
Тони
03.03.2015 08:21
Това са много ценни информации,благодаря!Бях чувала че не трябва да се яде зелената част на стар чесън ,но не ми бяха обяснили защо.Сега съм запозната с причината и ще го прилагам в кухнята.
1
4