Балансираното хранене е съществена част от здравословния начин на живот. Съществуват групи храни, които стимулират метаболизма и помагат на организма по-бързо да изгаря калориите.
Някои подправки, които използваме в кулинарията, също могат да бъдат полезни и да ускорят метаболизма. Куркуминът, който се съдържа в подправката куркума, стимулира организма да изгаря повече мазнини. Куркумата има антиоксидантен ефект и защитава сърдечно-съдовата система.
Канелата и джинджифилът също помагат на работата на храносмилателната система. Ароматната канела регулира метаболизма и потиска отлагането и производството на мазни запаси от енергия. Освен това тя успява да забави храносмилането, което означава, че можем да се заситим с доста по-малки порции храна.
Ароматният и пикантен джинджифил е придобил сериозна популярност – използва се не само в кулинарията и може да помогне при много здравословни неразположения.
Спокойно може да се използва и за чай, макар че вкусът му е малко специфичен и не се харесва на всеки, но пък с парче лимон може да ви се стори по-приятна напитка. Джинджифилът играе важна роля и за холестерола – подправката може да повишава нивата на HDL-холестерола или т.нар. добър холестерол.
И след като стана дума за пикантни подправки, трябва да споменем и семена от синап, чесън, кайенски пипер, които помагат на работата на храносмилателния процес, като ускоряват метаболизма.
Синапеното семе помага за бързото изгаряне на мазнините, освен това е с ниско съдържание на калории и въглехидрати, богато е на фибри.
Съединението на сяра в екстракта от чесън понижава количеството телесни мазнини и нивата на триглицеридите в кръвта.
Кайенският пипер прочиства храносмилателната система от токсините, помага за регулиране на килограмите, за сваляне на кръвното налягане, освен това предпазва и от простудни заболявания, тъй като влияе на имунитета.
Лютата подправка стимулира кръвообращението и укрепва кръвоносните съдове на сърцето, понижава опасността от образуване на тромби.
Коментари