Създаването на декорация върху питата прави тестеното изделие още по-специално. Можете да си направите всякакви красоти от тесто – просто трябва да ги съобразите с повода и да използвате въображението си.
Вероятно в началото няма да сте очаровани от това, което сте сътворили. С течение на времето питите ще стават все по-хубави, а идеите в главата ви все повече. Освен вкусовите качества на питката, които безспорно са важни, хубаво е тя да има и по-различен външен вид.
Начинаещите спокойно могат да се доверят на формичките за курабии – отрежете си такива форми, каквито желаете, след което ги сложете върху питата. Можете да използвате част от тестото, с което правите питката – просто го отделете преди да изсипете питата в тавата.
Ако искате да сътворите нещо сами, направете си житни класове за украса – трябват ви два фитила от тестото. Единият край на фитилите трябва да бъде по-дебел – трябва да нарежете по-дебелата част с върха на ножица, така че да се получат заострени ъгълчета.
Следва просто да наредите върху питата двата фитила. Разбира се, можете да направите повече на брой житни класове и да ги разположите, както ви харесва.
Ако правите пита за прощъпулник, украсата е лесна – направете отгоре мъничко краченце. Отделете известно количество от основното тесто и с по-голямата част направете ходилото, а с останалата оформете топчета – пет и с различна големина. Сложете крачето в средата на питката, а над него наредете петте пръста.
Можете да си приготвите и красиво и интересно цвете – отделете от тестото за питката. Сложете брашно на плота и разточете тестото с точилка – дебелината му да бъде около сантиметър. Отрежете парче с дължина около 20 см и ширина 10 см и го сложете върху домакинска хартия.
Разточете го още малко с точилката и с остър нож започнете да режете листенца, които да са с приблизително еднаква големина и форма. Наредете тези листенца върху питата под формата на цвете, а в средата добавете топче от тестото, което можете да надупчите с клечка за зъби.
Ако искате да стане по-интересно – отделете половината листенца и ги удължете внимателно с ръце, редете ги отново в кръг, но на по-голямо разстояние. В този случай редувайте по-дългите и къси парчета тесто.
Коментари