Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Украса на питка за прощъпулник

Украса на питка за прощъпулник

Прощъпулник се прави, когато детето проходи, тоест когато то направи първите си самостоятелни стъпки. Това е повод да се съберат близки и познати, за да се отпразнува този нов етап от живота на едно дете.

Когато се прави прощъпулникът, от особено значение е питата. Тя заема централно място на този празник за семейството. Хубаво е тестото за питата да се замеси от мома, на която и двамата родители са живи.

На този ден се редят различни предмети, като всеки един от тях се нарича на дадена професия. На земята се слага бяло платно, по което да премине детето. Върху него се търкулва питата пред детето. То върви след нея и трябва да хване един от наредените предмети. Вярва се, че то си избира бъдещата професия.

Украса на питката да прощъпулник

1. Един от начините е да се замеси кръгла питка. След като е оформена питата и се сложи в тавата, детето стъпва с двете крачета върху нея. По този начин детето оставя отпечатък от крачетата си. След това питата се помазва и се пече;

2. Друг начин е да се направи кръгла пита или да се оформи и от тесто да се изрежат крачета. Тестото, от което се изрязват, може да бъде отделено от тестото за питата или от тесто, което след изпичането да остане бяло. Това тесто се прави от сол, вода и брашно;

3. Върху оформена пита за прощъпулник може да се направи надпис Стъпвай смело, може да се добави и името на детето. Този надпис може да се направи, като от тесто се изпишат буквите. Тестото отново може да бъде отделено от това на питата или от бялото тесто;

4. Друг вариант е да се замеси малко тесто от брашно, вода и сол. Да се разточи от него да се изреже лента или друга форма, върху която да се изпише Стъпвай смело;

5. Също така може да се направят обувчици от тесто. Готовите обувчици се слагат върху оформена и помазана пита. След това се пече;

6. За украса на тази пита може да се изпише и само името на детето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати