Търговията по плажа това лято се оказа изключително доходоносен бизнес заради високите цени на повечето предлагани храни. Дини, царевица и други изкушения са излезли доста солено на туристите.
Проверка на вестник Монитор показва, че търговците са купували на ниски цени от стоковите борси повечето плодове и зеленчуци, но са ги предлагали на космически цени на клиентите си.
Дневната печалба на един такъв търговец в големите морски курорти стига 600 лева заради спекулацията с цените.
Дините, пъпешите, доматите и краставиците се доставят на плажа директно от градините на село или или пък от борсите.
Условията, при които плодовете и зеленчуците се съхраняват, ги прави негодни за консумация, алармират специалисти. Въпреки това те се купуват от хората на плажа.
Експертите казват, че търговците по плажа не спазват и друго изискване при продажбата на храни – никой от тях не издава касова бележка за продаденото и така с лекота укриват доходите си от държавата.
Туристите по родното Черноморие споделят, че тази година не само храната по плажа е по-скъпа от обикновено, а и навсякъде в морските ни курорти.
В повечето механи и ресторанти скромно основно ястие излиза над 15 лева. Пърленките пък се предлагат за между 2 и 6 лева. Това означава, че за една нормална семейна вечеря в нашенските курорти трябва да си приготвите поне 100 лева.
Някои от заведенията правят и друг номер. Намаляват цената на храните, но намаляват и нейния грамаж, така че да не успеете да се нахраните от една порция.
Най-скъпата храна това лято безспорно беше рибата заради слабия улов през годината. Цацата в по-елитните ресторанти стигна 10 лева за порция, а другите рибни блюда бяха почти непостижими за повечето клиенти.
Дори сандвичите и дюнерите се предлагаха на доста солени цени през летния сезон. Цената на сандвичите по Черноморието стигна 15 лева, а дюнерите се предлагаха за между 7 и 10 лева.
Сладоледът във вафлена фунийка скочи до 2.50-3.50 лева, въпреки че обявената цена от търговците в началото на лятото беше 1 лев.
Коментари