Поради ограниченото количество на добитата ванилия през тази и миналата година, нейната цена е скочила драстично, като в момента в световен мащаб това се явява втората най-скъпа подправка след шафрана.
Мадагаскар е известен като най-голям производител и износител на ванилия, но тъй като процесът по събирането и сортирането ѝ е изключително сложен, в последно време местните хора не изчакват достатъчно дълго, преди да я обработят, в резултат на което нейният вкус и аромат са много по-слаби, а това, от своя страна, повишава допълнително цената на качествената ванилия.
Ако преди 5 години цената на килограм от ароматната подправка е била около 14 паунда, в момента на места достига 155 паунда.
Според проучвания на една средно голяма компания, произвеждаща сладолед, разходите само за ванилията ще скочат с допълнителните около 5 милиона долара годишно. Решенията в такъв случай са три:
- компаниите ще се откажат да произвеждат ванилов сладолед;
- ще предпочетат изкуствените ароматизатори, наподобяващи на вкус ванилията;
- цената на истинския ванилов сладолед ще скочи около 4 пъти над тази на другите видове.
Коментари