Соевите продукти сеят рак
Soy Products Spread Cancer
Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Соевите продукти сеят рак

Соевите продукти сеят рак

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
971161k
Соеви продукти

Соята е една от малкото растителни храни, които се смятат за пълноценен заместител на месото. Тя е източник на белтъчини и аминокиселини. Според някои специалисти тя се бори с лошия холестерол и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Погледнато от тази страна излиза, че соята е много полезна, а продуктите от нея почти задължителни.

Само че истината се оказва съвсем друга. Соевите продукти подпомагат разпространението на ракови клетки, показва скорошно проучване на онкологичния център Слоън Кетъринг.

Центърът е проследил състоянието на 140 жени.Те са получили диагнозата рак на гърдата от 1-2 степен наскоро и две седмици след това им е била назначена мастектомия или лумпектомия.

Половината от дамите приемали соев белтък, а останалите плацебо. Курсът траел между седем и тридесет дни преди интервенцията за премахване на раковите образувания.

Специалистите анализирали канцерогенните образци преди и след манипулацията. Те открили, че в проучваните тъкани има разлики в разпространението на гените, свързани с растежа на клетките. Неприятни последици се забелязват при пациентките, които приемали соя.

Тофу

Извършеният експеримент показва, че соевите продукти могат да забързат развитието на рака и неговото разпространение. За съжаление, още не е ясно дали този процес може да бъде стопиран.

Всъщност учените отдавна говорят за тъмната страна на соевите продукти. Според мнозина фитокиселината, която съдържа соята и която представлява естествената растителна съставка, пречи на усвояването на калций, магнезий и желязо, което пък води до остеопороза.

По думите на проф. д-р Марк Месина приемът на соя в зряла възраст изобщо не е полезен за хората. Специалистът дори отхвърля категорично твърдението, че консумацията на соя може да се отрази добре при рак на гърдата.

Друга отрицателна черта на соевите продукти е, че в днешно време повечето от тях се правят от ГМО соя. Учените вече са доказали, че тези култури имат високо ниво на замърсяване с пестициди.

Ето защо повече специалисти препоръчват приемът на соеви продукти да бъде ограничен. С поред тях, когато похапваме соя в минимални количества и когато сме напълно сигурни, че зърната не са генномодифицирани, не би трябвало да настъпят проблеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
41
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Велев
Велев
28.09.2014 04:30
При екологично отгледаните продукти не се наблюдават подобни ефекти.Умерената консумация на соеви продукти е доказано полезна, особено в комбинация със зеленчуци и сосове.
2
0