Фермерски пазар, който отвори врати на 15 ноември, ще радва русенци с здравословни и биопродукти без грам консерванти или други добавки. Пазарът ще се провежда всяка събота.
На фермерския пазар в крайдунавския град производители ще предлагат всяка седмица разнообразие от биопродукти, с които да задоволяват желанията на клиентите, стремящи се към здравословен начин на живот.
Млечни произведения, варива, плодове, билки, подправки, пчелен мед, халва, леща и натурални сокове ще са само част от продуктите, които ще са изложени всяка седмица по щандовете на фермерския пазар в Русе.
Сред най-любопитните продукти на пазара бяха и домашните сладки по бабини рецепти без консерванти, както и шоколад, който се прави само от какао, и е без летицин – единствен на Балканите.
Според Мариана Мирчева, производител на студено пресовани масла за кулинарията, екологичното земеделие обединява все повече хора. Мирчева споделя, че работи предимно с български земеделци за ядките и семената.
Експертката споделя пред News7, че през последните години се наблюдава силен интерес към соковете и вината от арония, както и сладките без консерванти, направени от лимец. Клиентите купуват подобни биопродуктите предимно за децата си.
Производители и фермери се обединяват в желанието си да предлагат предимно екологични продукти на клиенти. Специалистите казват, че у нас, както и в Западна Европа, хората все по-често се интересуват от качеството на храната, която консумират.
Идеята за изграждането на фермерския пазар е на общинските пазари в Русе, като целта е асортиментът, който се предлага на потребителите, да се разширява непрекъснато.
Фермерският пазар е разположен в централната част на кооперативния пазар, намиращ се на булевард Цар Освободител в крайдунавския град.
Подобни фермерски пазари вече са открити в София, Пловдив, Варна и Бургас. Те са длъжни да спазва Наредба 26, с която регламентират продажбата на собствени стоки.
Коментари