Абсент
AbsintheApsint

Абсент

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
960162k
Абсент
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
7.50 лв.
Виж ››

Абсент представлява високоалкохолно питие, което е популярно сред любителите на екзотичните напитки. Най-често този вид алкохол е обагрен в зелено, но понякога и в други цветове.

Абсентът се произвежда от пелин, копър, анасон, маточина и други билки. Това питието е останало в историята като зелената напитка на Дявола заради множество инциденти, които били причинени от хора, препили с абсент.

История на абсент

Абсентът има многогодишна история. Хроники сочат, че през осемнадесетото столетие той вече е бил познат на човечеството. Според най-известното твърдение негов баща е френският медик Пиер Ординар, който се намирал в Швейцария. В началото тази коварна билкова смес е служела главно като лек при някои болести, включително малария и дезинтерия. С течение на времето обаче били открити и някои допълнителни свойства на субстанцията.

Така в един момент тя се превърнала в любимо питие на куп хора. В края на осемнадесети век Швейцария вече можела да се похвали с първата фабрика на абсент. По-късно алкохолът започнал да се произвежда в промишлени количества и във Франция. Напитката станала особено предпочитана сред представителите на френската буржоазия. Абсентът обаче имал една отрицателна черта-почитателите му много бързо започнали да се пристрастяват към него и буквално се побърквали след консумацията му.

Състоянието на хората, които привиквали към абсента, се смятало за далеч по-сериозно от това на хората, страдащи от класически алкохолизъм. Това станало причина привикването към дяволския еликсир да бъде наричано абсентизъм. Негодуванието към абсента се обострило още повече през двадесети век, когато той е посочен като първопричинител за редица смъртни случаи. Така например, когато мъж избил цялото си семейство и опитал да посегне и на себе си, поведението му било обяснено точно пристрастяването към абсент. След като този случай станал популярен, питието било обявено за наркотик и забранено за продажба в редица страни.

Почти век по-късно продажбата му отново е разрешена в Швейцария. Години наред се смята, че причината за налудничавото поведение, което се наблюдава при консумация на абсент, е съдържащото се в него вещество туйон. Днес обаче германски и американски учени са на мнение, че това вещество е незначително и не може да му се приписва особен психотропен ефект. Според тях поведението на прекаляващите с абсента хора се дължи на най-обикновен алкохолизъм.

Производство на абсент

Абсентът се прави от Пелин

Абсентът се произвежда от:

- пелин

- анасон;

- исоп;

- резене;

- ангелика и други билки.

След кипването на пелина се добива течност с отчетлив горчив вкус. След като бъде подложена на дестилация, тя се превръща в течност, при която алкохолното съдържание възлиза на 82 %. Напитката получава зелен цвят с добавяне на други растителни продукти или по изкуствен път.

Добавя се още вода, която служи за разредител. Случва се постепенно абсентът да започне да променя своя цвят. В миналото в напитката са се прибавяли мед и цинк, за да се подобри цветът на напитка. Днес производството на абсент се следи внимателно, като съществуват различни техники, които се прилагат при приготвянето на напитката. Внимава се много и за количеството на туйон в напитката. В съвременния свят най-големите производители на дяволския алкохол са Швейцария, Франция, Чехия и Испания.

Поднасяне на абсент

Поднасяне на абсент

Прието е абсент да се поднася във висока чаша. Върху чашата се закрепва специална решетъчна лъжица с бучка захар, а отгоре се излива количество от алкохола. След това бучката се запалва и полученият карамел се озовава в питието. В чашата се добавя лед и може да се долее вода. Все пак тази процедура изисква опит и повишено внимание заради високия градус на алкохола.

Абсент в кулинарията

Като всяка алкохолна напитка абсентът също намира широко приложение в приготвянето на коктейли. Той може да се смесва както с плодови напитки, така и с други спиртни питиета. В различните коктейли той бива комбиниран с:

- бренди;

- джин;

- уиски;

- ликьори;

- перно;

- ром;

- вермут.

Не бива обаче да забравяме, че тази комбинация може да бъде както интересна за сетивата, така и опасна, в случай че се прекали с консумацията на коктейли.

Ползи от абсент

Смята се, че полезните свойства на абсент са по-малко, в сравнение с отрицателните му качества. Той има лечебно въздействие заради билките, от които се прави. Настойките от пелин се ползват с лечебна цел от много време. Те оказват благоприятен ефект при жълтеница, някои женски проблеми, анемия и ревматизъм.

Приемането на напитката подобрява апетита и повлиява положително храносмилателната система. Смята се още, че тя действа отпускащо и може да се използва като афродизиак. Абсентът се използва още за лечение на грип, настинка, бронхит. Той има сгряващо и антисептично действие. Доказано е, че спомага за по-бързото зарастване на повърхностни рани.

Народна медицина с абсент

Абсентът присъства в народната медицина на някои западни народи. Според една рецепта бронхит се лекува по-лесно, като се приема смес от прясно мляко (100 мл), абсент (30 мл) и мед (1 ч.л.). Тази напитка облекчава болките в гърлото и спомага за бързото отстраняване на заседналия секрет.

Според народните лечители компрес с абсент помага при болки в ставите. Смесете абсент (50 мл), свинска мас и вода (100 мл). Получената смес разпределете върху дебела марля. Поставете марлята на болното място и увийте с найлонова торбичка. След това завийте с дреха. След 40 минути премахнете компреса и измийте мястото.

Вреди от абсент

Някои експерти продължават да твърдят, че абсентът е една от най-опасните алкохолни напитки. По думите им с напитката трябва да се внимава, тъй като причинява бърза алкохолна зависимост. Според същите консумацията на абсент води до поява на халюцинации, загуба на памет, припадъци, раздразнителност, истеричен смях и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес