По телевизията редовно пускат реклами на препарати за дезинфекция, но когато решим да си закупим поредния рекламиран продукт, стигаме до извода, че той е или прекалено скъп или пък не толкова качествен.
Добрата новина обаче е, че вероятно в собствената си кухня разполагате с натурални дезинфектанти, за чиято сила дори не сте и подозирали.
Ето някои изключително удачни домашни средства, които можете да използвате за дезинфекция.
Дезинфекция с гореща сапунена вода
В 21 век надали има кухня, в която да няма течаща гореща вода или пък веро. За да послужи оптимално сапунената гореща вода, е добре обаче тя да е наистина вряла. За целта можете дори да я кипнете на котлона или пък да използвате кана за загряване на вода. Разтворете в нея верото и с тази смес избършете всички кухненски плоскости.
Дезинфекция с Оцет
Оцетът е особено подходящ за почистване на дървените дъски, които сте използвали, докато сте рязали риба или месо върху тях. Освен че ще премахне микробите, оцетът ще се справи и с неприятната миризма, която остава по тях след употребата им.
Лимонов сок като дезинфектант
Лимонът е естествен неутрализатор на микрооргазнимите, но освен това той е и чудесен ароматизатор. Можете да разрежете на две един лимон и директно да натъркате с него повърхностите, които искате да дезинфектирате или да изцедите в купа лимонов сок и с помощта на гъба да ги натриете.
Сода за хляб като дезинфектант
Хубавото на содата за хляб е, че тя има и абразивни свойства. Поставяйки я върху стара четка за зъби, можете с нея дори да почистите фугите между плочките.
Алкохол за дезинфекция
Когато става въпрос за дезинфекция с продукти от кухнята, не можете да използвате какъвто и да е алкохол, защото той трябва да е над 60 градуса, за да може да се справи с микробите. Идеален за дезинфекция например е традиционния Абсент, който е с над 65 процента съдържание на алкохол. Голяма част от домашните ракии също са много подходящи за тази цел.
Етерични масла за дезинфекция
В случай че вече сте се запалили по здравословното хранене, вероятно вече сте разбрали, че повечето етерични масла не се използват само в козметиката или в ароматерапията, но са верен помощник и в кулинарията. Особено подходящи за подправянето на студени супи или пък за приготвянето на дресинг към салати са етеричните масла от цитруси - портокалово масло, лимоново масло или пък етерично масло от грейпфрут. Това, което надали знаете обаче, е фактът, че те имат и силно антибактериално свойство.
Коментари