Със сигурност сте чували гръмките реклами на различни производители, които твърдят, че чаша натурален сок дневно се равнява на порция пресни плодове или зеленчуци. В това, разбира се, няма и капка истина.
Прословутият натурален плодов сок в картонените кутии няма нищо общо с естествена напитка, категорично сочат тестове, както и разкриването на технологията на производство. Българският потребител обаче продължава масово да го купува, като напоследък все пак набляга на опаковките с надпис 100%, мислейки си, че иде реч за сто на сто сок.
В повечето натурални сокове се съдържа огромно количество захар, а в тези без захар - още по-вредните изкуствени подсладители. Експерти са установили, че в 200-250 мл сок може да се съдържат до 6-7 чаени лъжички захар.
В публикация в списание Lancet Diabetes and Endocrinology изследователи сравняват хранителната стойност на ябълков сок с тази на кутия кола. Една чаша ябълков сок съдържа 110 калории и 26 грама захар. Количеството калории и захар са почти идентични с тези, които ще намерите в същия обем на газираната напитка, заключават те.
Тези напитки са пълни с множество химически субстанции, за да се съхраняват дълго време, да имат добър цвят, вкус и аромат. Оцветители, подобрители, ароматизатори, консерванти – вероятно в кутията с натурален сок почти няма истински сок.
Истински кошмар пък изскача, ако човек се запознае по-отблизо с технологичния процес при производството на плодовите сокове. Запознатите предупреждават: 100% натурален изобщо не значи, че в кутията няма нищо друго освен плодов сок. Стопроцентовият натурален сок се прави от 80% вода и 20% концентрат.
Концентратът е от най-долнокачествените плодове, като сокът заминава за други цели, а останалите изцедени кори и вече почти напълно сухата вътрешност - пулпата, се смилат на пюре. То се замразява и складира и след време - може и няколко години - замразеният полуфабрикат си намира купувач - някой производител на безалкохолни напитки. Той размразява кашата концентрат, разрежда я с вода в съотношение 1 към 4.
Новополучената течност мирише донякъде на изходния плод, но не е достатъчно плодова. Затова следва обработка с куп Е-та за аромат, цвят и т.н. Добавя се захар или подсладител и натуралният сок е готов.
Коментари