gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Легендарната руска водка празнува рожден ден

Легендарната руска водка празнува рожден ден

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1302
Водка
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

На 31 януари се отбелязва рожденият ден на руската водка. Тази дата е избрана, тъй като през последния ден на януари 1865 година Дмитрий Менделеев защитава своята дисертация относно високоалкохолната напитка. На тази дата в Русия се отбелязва празникът на водката.

Докторската дисертация на великия руски учен носила заглавието За съединяването на спирта с водата. Над нея Менделеев е работил цели 2 години в в Санктпетербургския държавен университет.

Именно Дмитрий Менделеев е човекът, който открива идеалната пропорция, благодарение на която се появява популярната до днес 40-градусова руска водка.

В дисертацията Менделеев си поставил за задача да изследва въздействието на съединенията на спирта и водата върху човешкия организъм.

Според легендите знаковият химик е рискувал собственото си здраве чрез експериментите, след които установил, че идеалната водка е точно 40 градуса.

През 1884 година е издаден първият патент на руската водка, а по-късно от руското правителство я признават за национална напитка.

Според данни на историците обаче водката се появява по руските земи 5 века по-рано. Проблемът тогава е бил, че хората не са умеели да установяват точните градуси, при които консумацията на питието да е безопасна.

Историята на руската водка започва през XIV век, когато европейски търговци внасят в Русия винен спирт. Дотогава в страната не е произвеждан по-силен алкохол от медовуха – напитка с мед, напомняща на съвременната бира.

Музей на водката

Тъй като в Русия не се отглежда масово грозде, хората варели алкохол предимно от зърнени култури като ръж.

Откъде обаче произлиза името водка, и до днес не се знае със сигурност.

Любопитен факт за водката е, че през 1977 година Полша оспорва правото на Русия да се нарича родина на водката, като се опитва да докаже, че на полска територия са се произвели първите количества от спиртната напитка. Тезата на поляците остава недоказана.

Освен като родина на водката Русия е и най-големият износител на този алкохол в света. За чуждите пазари специално се произвеждат марките Beluga и Руский стандарт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest