Калвадос
CalvadosKalvados

Калвадос

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Калвадос (Calvados)
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Калвадос (Calvados) представлява ябълково бренди, което е полученото чрез дестилацията на сайдер. Традиционно се произвежда във френския район Долна Нормандия. Фактът, че калвадос се произвежда именно там, си има съвсем логично обяснение – Нормандия е известна с над 150 сорта ябълки, които растат там. Ценителите обаче са категорични, че възходът на калвадоса е предсказуем и така или иначе той неминуемо щеше да покори хора от цял свят.

Това, което отличава калвадоса от виненото бренди, е силният ванилов акцент и вкусът на прясна ябълка. Калвадосът се характеризира с много интересни и елегантни нотки на ядки, червени плодове или мед, взависимост от вида и възрастта му. При всички висококачествени дестилати, включително и при калвадоса, се различат 3, 10, 12 и 20-годишни калвадоси.

Както редица френски продукти с уникални традиции в производството, така и с калвадос се прилагат правила Appellation d’Origine Contrôlée. През 1997 година са определени три на брой строга контролирани райони (апелации) за производство на калвадос. Това са AOC calvados, Calvadso Domfrontais, Calvados Pays d’Auge. Произвеждането на калвадос се извършва в няколко френски района, като общо 1572 населени места имат правото да продават ябълково бренди, което притежава името калвадос.

Calvados Pays d’Auge – в тази апелация има регистрирани 2500 производители. Характерно за този район е, че за производство на калвадос се използват само ябълки, а сайдерът трябва да ферментира минимум половина година. Тук калвадосът обикновено се получава чрез двойна дестилация, която дава по-мек алкохол, подходящ за по-дълго отлежаване.

AOC calvados – това е най-голямата апелация, в която са регистрирани 6000 производители, от които 400 са големи. Тук характерна е липсата на строги правила, резултатът от което са напитки с голямо разнообразие по качество и стил. Калвадосът в тази апелация се прави чрез еднократна дестилация.

Calvados Domfrontais – в апелацията са регистрирани 1500 производители, 5 от които са по-големи. За производството на калвадос се използват ябълки и круши, като крушовият спирт е минимум 30%, а на практика в напитката може да се съдържа до 50% крушов дестилат.

История на калвадос

Произходът на наименованието калвадос е много интересен. През далечната 1588 година испанският крал Фелипе II решава да завладее англичаните и изпраща към Острова т.нар. Непобедимата армада. Единият от корабите, който се казвал El Calvador претърпява корабрушение край френските брегове.

Местните започнали да наричат провинцията Калвадос, на името на кораба, а през 1790 година френската държава официално записва района с това име. В тази област традиционно се е произвеждало ябълково бренди и съвсем логично то също приело името на провинцията. Карл Велики пък издава наръчник, в който са изложени подробни напътствия за отглеждането на ябълкови дървета и добиването на сок от техните плодове. По времето на Анри IV Наварски работниците, които дестилират бренди от ябълков сок, създават и своя корпорация.

Производство на калвадос

Бутилка Калвадос

Производителите на калвадос използват само малки ябълки, които могат да се похвалят с много силен и интензивен аромат. За разлика от виното, което се прави само от определени сортове грозде, то калвадосът изисква внимателния подбор на различни сортове ябълки.

Калвадосът се произвежда чрез смесване на различни спиртове, като правилното смесване прави възможно поддържането на един и същи вкус с течение на много години, независимо от годишните промени в качество на ябълки и круши. За да се постигне този ефект, всеки производител обикновено отглежда между 20 и 40 различни сорта ябълки.

Взависимост от съдържанието на захари и танини ябълките са разделени в четири категории: сладки, горчиви, горчиво-сладки и кисели. В производството на калвадос обикновено се влагат 10% горчиви сортове, 20% кисели и 70% горчиво-сладки.

Категоризацията на крушите е съпоставима с тази на ябълките. Различните сортове ябълки се събират през ранна есен. След като се наберат, те се оставят за известно време на открито, за да узреят напълно. След това постъпват за преработка в дестилериите, където се пасират в ябълкова преса, а получената смес се прецежда, за да се получи гъст екстракт, който се оставя да ферментира между няколко седмици до няколко месеца.

Към екстракта се прибавя захар, която го превръща в алкохол. Именно така се получава сайдерът, който се дестилира. Алкохолът от ябълковото вино се извлича след изваряването на виното в меден казан, от който концентрираният алкохол се изпарява в специално пригодени съоръжения и след това се охлажда.

От 22 литра плодова течност се получава едва 1 литър калвадос. След самата дестилация напитката все още не притежава цвят. Тя се превръща в желания калвадос след отлежаване в дъбови бъчви, намиращи се в тъмни изби, за определен срок от време и при определена температура. Бъчвите се пълнят с дестилат на около 60-70% от целия им обем.

При отлежаването на калвадоса цветът му постепенно се променя от златист в кехлибарен. Тайната на това прословуто питие се крие в усъвършенстваното смесване на отлежали дестилати.

Майсторите в специализираните изби произвеждат калвадос по строго определен начин, смесвайки крушови и ябълкови брендита от различни реколти и години. Самият начин по смесване на готовия калвадос логично се държи в пълна тайна, която се предава от поколение на поколение във всяка компания.

Взависимост от самата рецепта калвадосът притежава алкохолно съдържание между 30 и 50%, най-често около 40%. Готовият за консумация калвадос се характеризира с вкус на прясна ябълка, силен ванилов привкус, както и с приятни нотки на червени плодове, ядки или мед.

Видове калвадос

Хората могат да разберат за възрастта и качеството на калвадос по обозначенията на етикетите върху бутилките. Указаният на етикета срок на отлежаване означава, че всеки спирт в състава на калвадоса има срок на отлежаване, който е не по-малък от посочения.

Разпознават се няколко обозначения: Fine, Trois etoiles, Trois pommes – калвадос, отлежал в бъчви поне 2 години; Vieux и Reserve – отлежавал е минимум 3 години; V.O. Vieille Reserve, VSOP – отлежавал поне 4 години; Extra, X.O. Napoleon, Age Inconnu, Hors d'Age, - поне 6 години; Age 12 ans, 15 ans – означава, че е отлежавал минимум 12 или 15 години. Когато на етикета е отбелязано 1946, 1973 или друга година – това са калвадоси, произведени от определена годишна реколта.

Поднасяне на калвадос

Калвадосът е напитка, която се пие чиста, без каквито и да е натурални сокове или вода. Не е необходимо да се охлажда допълнително и обикновено се поднася след хранене. Ценителите определят вкуса му между този на бренди и ракия. Калвадосът е съставка и на редица коктейли.

Сред най-успешните питиета, в които той взема участие, са Кайпириня – ябълков сок, калвадос и лайм; Бокаж – калвадос, портокалов сироп, кайсиев ликьор и сироп от нар; Нормандия – лимонов сок, малинов сок и калвадос. За тях барманите трябва да използват 3-годишен калвадос.

С Калвадос може да поднесете:

- предястия с Ххамон;

- десерти с ябълки;

- десерти с круши;

- десерти с кафе;

- шоколадови сладкиши.

Някога Калвадос се е предлагал само със сушено месо, защото това е бил най-достъпният начин за съхранението на продукта. Затова и Хамонът перфектно ще допълни напитката.

Не се притеснявайте да я поднесете с миризливи и меки сирена с плесени, бадеми, орехи. Ябълки, круши и банани, ягоди и касис са идеални за гарниране на предястие за калвадос. Единственото внимавайте с цитрусовите плодове, защото те могат напълно да притъпят аромата на свежите ябълки в алкохола.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати