Сауър

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Сауър

Сауър (Sour) е коктейл, който се забърква от алкохол, лимонов сок, пудра захар и яйчен белтък. Името му идва от английски език и се превежда като кисел. Заради лимона коктейлът наистина има леко кисел вкус.

Традиционно напитката се украсява с резен портокал или коктейли черешки.

История на Сауър

И до днес се спори кой е откривателят на коктейла Сауър, тъй като често са се появявали различни свидетелства, които показват кога е забъркан за първи път.

Според една от тезите коктейлът е създаден от Хари МакЕлхън, който го забъркал в лондонски клуб. Други обаче казват, че Хари Крадък е създателят на популярния коктейл, като рецептата му фигурирала в книга, публикувана през 1930 година.

Привържениците на теорията, че МакЕлхън първи е забъркал коктейла, казват обаче, че той е създал Сауър още през 1919 година.

Коктейл

Архиви от 1870 година показват, че името на коктейла е споменато във вестник, издаден в щата Уисконсин, още през XIX век. От там се появи и нова версия, в която се казва, че създателят на коктейла с уиски е Елиът Стъб.

Приготвяне на Сауър

Коктейлът се забърква за не повече от 5 минути с шейкър. За неговата най-известна рецепта са необходими 50 милилитра уиски, сокът на един и половина лимон, 2 супени лъжици пудра захар, 1 яйчен белтък.

Заедно с няколко кубчета лед всички съставки се миксират в шейкър. След това сместа се изсипва в чаша с лед и се украсява с някакъв плод.

Въпреки че се използва голямо количество лимонов сок, напитката няма да е прекалено кисела, защото с пудрата захар се създава идеалния баланс.

В повечето рецепти Сауър се приготвя с уиски, но твърдият алкохол може да бъде заменен с бърбън, скоч, джин, бренди или ром.

При приготвянето с бърбън коктейлът е по-сладък от този с уиски. Необходимите съставки са 50 милилитра бърбън, 30 милилитра прясно изстискан сок от лимон и 30 милилитра захарен сироп.

Всички съставки се разбъркват с шейк, след което се сипват в чаша, пълна с лед или както се казва на английски език On the rocks. Украсява се с резен портокал или лимон.

Сауър, при който се използва скоч, се нарича Лондон Сауър. За неговото приготвяне ще ви трябват 30 милилитра скоч, 10 милилитра бадемов сироп, 20 милилитра портокалов сок, 20 милилитра лимонов сок и 10 милилитра захарен сироп.

Всички съставки се миксират в шейкър, а накрая напитката се украсява с резен портокал или коктейлни черешки.

Ако искате да използвате ром за напитката, трябва да смесите 30 милилитра от алкохола със 100 милилитра лимонов сок. На финала към напитката се прибавят 2 кубчета лед и се украсява с резен лимон или портокал.

При напитката с джин се използват 30 милилитра джин и 100 милилитра пресен лимонов сок. Декорира се с резен портокал или лимон.

За приготвянето на Бренди Сауър ще са ви необходими 50 милилитра бренди, 1 супена лъжица лимонов сок, 1 чаена лъжица портокалов сок и 1 чаена лъжица захарен сироп. Съставките се смесват и се сервира, украсено с плод.

Коктейл Сауър

Коктейлът с джин е известен като Бяла дама и се сервира в чаши за мартини, като най-често се украсява с коктейлни черешки.

Сауър може да се приготви и с Амарето, като се смесят 50 грама от сладкия ликьор с 30 грама пресен лимонов сок. Накрая се декорира с резен портокал.

Небезизвестен е и т.нар. Баха Сауър, в който използваният коктейл е текила. Необходимите съставки за 30 милилитра текила, 2 чаени лъжици захарен сироп, 30 милилитра лимонов сок и половин яйчен белтък. Всички съставки се разбъркват в шейкър с няколко кубчета лед.

Любим на много хора е и пъпешовият Сауър, който се приготвя от 50 милилитра пъпешов ликьор, 25 милилитра лимонов сок, 15 милилитра захарен сироп и 1 яйчен белтък.

След приготвянето на всеки един от споменатите мискове е задължително течността да се прецеди преди да се сервира в чаша и да се декорира.

Сервиране на Сауър

Най-подходящата чаша за сервиране на Сауър носи името на коктейла. Тя е малка чаша с дебело столче и от нея най-ясно може да се усети киселия вкус на напитката.

Сауър се приема като типично мъжка напитка и по-често е поръчвана и приготвяна за по-силния пол.

Ако приготвяте коктейла за някого и в него има суров белтък, трябва да предупредите човека, който ще го пие, тъй като яйченият белтък може да предизвика алергична реакция при хората, които не трябва да го консумират.

По-често Сауър се поднася като самостоятелна напитка и няма конкретни мезета, които трябва да го съпровождат. Може обаче да хапваме ядки – бадеми, кашу, фъстъци, които не са обилно осолени, дребни сладки, солети, шоколад, маслини, цитрусови плодове или плодова салата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Свързани рецепти