Бейлис

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
965161k
Бейлис
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Бейлис /Baileys/ представлява ликьорно питие, което се прави в Ирландия. То се произвежда от истинско ирландско уиски и кадифена сметана. Невероятната напитка е сред шестте най-луксозни алкохоли в света, но за сметка на това се предлага на сравнително достъпна цена. Друг любопитен факт за Бейлис е, че той се превръща в най-продавания ликьор сред любителите на алкохола.

И въпреки че носи славата на питие, предпочитано предимно от нежната половина на човечеството, неотдавнашна анкета показа, че всъщност само половината от потребителите на Бейлис са дами. Останалите 50 процента от консуматорите са господа. И като заговорихме за потребители, не можем да не споменем факта, че тази страхотна напитка има повече от 40 милиона почитатели в повече от 120 страни.

История на Бейлис

Производството на Бейлис стартира през втората половина на миналия век, като създаването му се случва в Дъблин. За негов баща се смята Дейвид Денд, който решил да взаимства от идеята за дестилиране на уиски и производството на сметана. Хрумването за сътворяване на сметанов ликьор вдъхновила и други хора, които застанали зад гърба на ирландеца. Само че смесването на уиски и сметана не било толкова лесна задача, тъй като получената след всеки опит субстанция не можела да остане хомогенна.

Дейвид Денд и хората в екипа му обаче не се отказвали и продължавали да експериментират с питието. И така, след като прекарали 4 години в опити, Денд и съмишлениците му сътворили своята уникална рецепта за Бейлис, която се пази в тайна до ден днешен. Така на 26-ти ноември 1974 питието е лансирано в столицата на Ирландия. Бейлис заема мястото на първия сметанов ликьор и по тази причина в началото е гледан с подозрение. Още след първата глътка обаче той успява да си спечели верни почитатели и бързо да се разпространи по света.

Производство на Бейлис

Мляко за Бейлис

Бейлис се произвежда по тайна рецепта, която производителя ревностно пази. Въпреки това се знае, че приготвянето на оригиналния ликьор не е толкова лесен процес. В него участват хиляди крави, благодарение на които после се получава винаги прясна сметана. Кравите пасат свободно на тучните ирлански пасища и след това дават забележително висококачествено мляко. Добитата сметана почти веднага се смесва с висококачествен алкохол.

По време на производствения процес се добавят какаови зърна, ванилия, карамел, захар и др. Интересно е как при смесване с алкохола млечната напитка се консервира и остава годна за консумация в продължение на години. Всъщност дори самите производители не знаели, че получената субстанция ще успее да се съхрани толкова време, без да променя своя вкус и качество.

Характеристика на Бейлис

Бейлис неслучайно е най-продаваният ликьор в света. Той се отличава с кадифен кафеникав цвят. Още след първата глътка питието сякаш ще ви обгърне с топлина и нежност. То има уникален мек вкус, добит само с естествени съставки. При отпиване моментално ще усетите опияняващите сладки нотки на шоколад, лешник и кафе. Ароматът на напитката е също толкова сладък и завладяващ. Съдържанието на алкохол при него възлиза на 17 процента.

На пазара вече са известни няколко разновидности на този емблематичен ликьор. Изключително популярен е Бейлис с вкус на шоколад, който ще ви потопи в море от шоколад. Известен е и Бейлис с вкус на карамел, който ще ви напомни за любимия ви десерт. На пазара присъстват и разновидности от ликьора, които са в вкус на мента, бишкоти и кафе.

Избор и съхранение на Бейлис

В търговските вериги вече могат да бъдат намерени множество ликьори, които по състав се доближават до ирландския ликьор. Истинският Бейлис обаче се произвежда от компанията R. A. Bailey & Co и името на производителя задължително присъства на етикета на напитката. Когато закупувате Бейлис, задължително проверявайте срока на годност на питието.

Иначе този ликьор се съхранява лесно и единственото, което изисква, е да се държи далеч от пряка слънчева светлина. Най-добре да бъде съхраняван на тъмно и хладно място при температура от 0 до 25 градуса. Може да се постави и в хладилник, като това вече е според желанието на потребители. Отворената бутилка с Бейлис може да се консумира в продължение на месеци.

Готвене с Бейлис

Торта с Бейлис

Неповторимият мек вкус на сметановата алкохолна напитка я превръщат в желана част от множество коктейли. Смесва се с питиета като Амарето, водка, Коантро, Малибу, Калуа. Вкусът на Бейлис позволява да се комбинира още с бананов или ягодов ликьор. Отлична комбинация се получава, когато малка част от алкохола се добави в топъл шоколад (без значение дали бял, или кафяв), а също и в кафе или капучино.

Бейлис се използва широко и в кулинарията и то при приготвянето на всякакви сладкиши. Можете да го добавите в рецепти за торти, рула, чийзкейкове, кексове, пайове и др. Сладки изкушения като бонбони, бисквити, кремове, пудинги, еклери и понички също могат да се сдобият с неустоим чар след добавяне на няколко капки Бейлис.

Поднасяне на Бейлис

Бейлис притежава качества, които го правят подходящ за сервиране в самостоятелен вид. Разбира се, по желание може да се разреди с 2-3 кубчета лед. Той е идеалното питие за приключване на вечерта и по тази причина обикновено се поднася след вечеря. Някои консуматори обаче предпочитат да го пият с кафе сутрин, така че строго определено време за консумация на Бейлис не може да се наложи. Единственото задължително условие е да се насладите на напитката бавно и спокойно. Отпивайте ликьора на малки глътки и почуствайте как той се разлива в гърлото ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес