gotvach.bg»Статии»Любопитно»Сортове лук

Сортове лук

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Сортове лук
Държач за рязане на лук
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Държач за рязане на лук
12.99 лв.
Виж ››

У нас съществуват няколко обособени сортове лук. Те се различават по своите биологични особености и стопански качества. Основно са разделени в три категории – сладък лук, лютив и по-лютив. Всеки един от тях има по няколко подкатегории. Ето кои са те:

Сладък лук

Сортовете сладък лук са годни за едногодишно отглеждане. Сеят се директно или чрез предварително производство на разсад. Сладкият лук е не много лютив и е доста сочен. Използва се за салати и гарнитури.

Полулютив лук

Видове лук

Този вид лук расте и се развива с бързи темпове. Сее се директно и израства за един вегетационен период. Оцелява само при поливни условия. Луковиците са полулютиви на вкус и се използват предимно пресни.

Лютив лук

Този сорт има много ценени качества. В него се откриват високо съдържание на сухо вещество, дизахари и дълъг живот на луковиците. Лютивият лук е годен за двугодишно отглеждане.

Лясковски 58

Висококачествен сорт, чиито вегетационен период е 110 дни. Търсен е предимно на външния пазар, поради добрите си химико-технологични качества. Масово разпространен е у нас. Използва се най-вече за сушене, съхранение, за износ и за производство на зелен лук.

Асеновградска каба 5

Червен лук

Този сорт лук притежава характерни дебели, месести люспи, във виолетово-червената гама. Високодобивен и късно зрял сорт, той е сред най-ценените салатни сортове лук.

Конкурент

Червени обвивни люспи и бяла месеста част. Подходящ както за едногодишно, така и за двугодишно отглеждане. Сортът конкурент има изразен лютив вкус.

Щутгартен рийзен

Жълти до златисточервени люспи. Лукът, насаден от арпаджик е средноранен, а този от семе – късен. Устойчив на мана и подходящ за дълго съхранение.

Каба испанска 482

Лук

Лук с бакъреножълти обвивни листа, с ясно изразени по-тъмни меридиални ивици. Един от най-късните сортове със слабо лют вкус. Подходящ за консумация в прясно състояние и за краткосрочно съхранение.

Тримонциум

Бакъреножълта обвивка. Подходящ за едногодишно и двугодишно отглеждане. Сортът има полулютив до лютив вкус.

Независимо с какъв сорт лук разполагате, консумацията на лук има редица ползи за човешкото здраве. Изключително полезни са червеният лук и пресния лук.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати