Думата арпаджик звучи интересно за хората, които не са се занимавали с градинарство. Но всъщност е много популярно и познато понятие.
Арпаджик са малките главички кромид лук, които се продават като разсад за засяване в градините, рано през пролетта.
Характерно за лука арпаджик е това, че той се получава от семената на кромида.
Кромид лукът е двугодишно растение. През първата година се образува вкусният лук, който е неизменна част от балканската кухня.
През втората година лукът, който не е изваден, а е презимувал в земята, се събужда за нов живот и през късно лято или ранна есен се образуват семената му.
Тези семена се събират от градинарите и се засаждат.
След грижливо отглеждане и търпение се получава арпаджик, който ще даде ново поколение вкусен лук.
За да се получи арпаджик от семето на лука, е необходимо да измине една година.
През следващата година арпаджикът ще даде кромид лук.
Това е естественият цикъл на лука. Природата се е погрижила да осигури живота на всяко растение.
Успех на градинарите! Добър апетит на кулинарите!
За последните сме приготвили тези рецепти за лучена яхния. Ако ли не, просто си харесайте друга от нашите рецепти с арпаджик.
Коментари