На 22 юли се отбелязва Денят на мангото. По този повод споделяме с вас някои ползи от сочния природен дар.
Само допреди няколко десетилетия мангото се приемаше като един от най-екзотичните плодове, които дори не се продаваха по българските пазари и магазини.
Днес вече този плод, който е култивиран за първи път в Индия, може да бъде срещнат на много места и дори по-изобретателните български домакини вече са се научили за какво и как да го използват.
Ако все пак все още не сте го пробвали, нямате представа какъв вкус има, как изглежда и за как да го консумирате, ето какво е важно да знаете за мангото.
- Мангото се отглежда масово в Югоизточна Азия, но е разпространено навсякъде по света и колкото и странно да Ви звучи, държи челното място сред най-продаваните плодове;
![Манго](/files/lib/600x350/mango-fruits1.webp)
- Мангото расте на дървета, които достигат височина от над 45 м. Имат едри листа и гъста корона;
- За разлика от повечето познати ни плодни дървета мангото започва да оформя плодовете си през зимата. Изключение правят дърветата, които се отглеждат в Северното полукълбо, където плодовете се берат през късното лято;
- Много трудно може да се определи какъв вкус има мангото, но със сигурност това е един от най-сочните плодове, които някога сте пробвали. Някои оприличават вкуса му на нещо средно между праскова, кайсия или пъпеш, а други - с роза или дори лимон;
- Плодовете на мангото достигат 400-450 г, но в магазините и по пазарите се продават доста по-дребни екземпляри;
![Чътни от манго](/files/lib/300x225/chutney-mango.webp)
- В България можете да видите с очите си как растат манговите дървета само в ботанически градини и в декоративните оранжерии. За съжаление нашите климатични условия не позволяват отглеждането му, макар вече мнозина опитни градинари да са се пробвали;
- Мангото е много богато на бета каротин, желязо, калций, натрий, витамини В и Е и много други ценни вещества. Повечето диетолози препоръчват редовната консумация на манго, независимо под каква форма ще е тя;
- Мангото е от сем. Фисташкови, към които принадлежи и шамфастъкът;
- Интересно е да се спомене, че познатата ни като подправка къри също се прави, като се използват плодовете на мангото, но само докато са неузрели.
Коментари