Оказва се, че 2/3 от предлаганите в българската търговска мрежа кашкавал и сирене са с имитиращ характер. Това сочат последните резултати от проучвания, направени от асоциацията на млекопреработвателите в България.
Едва 40% от продуктите са истински кашкавал и сирене, а цели 60% са имитиращите продукти. От браншовата организация настояват тези млечни продукти да се произвеждат само и единствено от сурово мляко и да се прекрати използването на имитиращите продукти.
Освен това се настоява Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ да извършва редовни проверки в търговските обекти и да бъде абсолютно безпристрастна и обективна в ролята си на контролен орган.
Млекопреработвателите от своя страна отричат за наличието на картел между тях.
Цените на имитиращите продукти са по-ниски и се налагат повече на пазара, по този начин спестяваме финанси, но не получаваме нужното качество.
Коментари