Само 14 процента от доматите, които сме купували през януари, са били българско производство, съобщи Едуард Стойчев – председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища пред Преса.
През празничния декември процентът на българските домати е бил дори по-нисък – само 11%, заяви експертът, като добавя, че по-голямата част от плодовете и зеленчуците на нашите пазари са внос.
За миналия месец само 25% от краставиците, които сме купили, са били отгледани в България. През януари процентът на българските краставици е бил 29.
През изминалата седмица вносните краставици поскъпнаха с 35.3% и сега се продават по 2.03 лева за килограм на едро. Българските зелени зеленчуци във фолио на борсата в Слатина се предлагат по 2.05 лева за килограм.
Вносната продукция у нас идва предимно от Турция, Гърция, Македония, Испания, Мароко и Албания.
Търговци казват, че в последно време силно е нараснал вносът от Албания. Доставките на зарзават от албански производители са се правели през последните 7-8 години, но често те са преминавали границата с гръцки фактури.

До неотдавна голяма част от албанските производители работеха в южната ни съседна, но кризата в страната ги принуди да оттеглят бизнеса си и за да започнат с производството на плодове и зеленчуци в тяхната родина.
Плодовете и зеленчуците от по-топлите страни на нашите пазари се предлагат на по-приемливи цени за разлика от българската оранжерийна продукция, която не спира да поскъпва.
Само за една седмица родните домати са поскъпнали с 11.7%, с което са достигнали цени на едро от 2.48 лева за килограм. За сметка на това цените на вносните домати са около 2.18 лева за килограм.
В интернет пространството също можем да намерим обяви за продажба на вносни зеленчуци.
Испанските домати например се предлагат по 75 – 89 евроцента. При македонското зеле цената е 24 евроцента, червените чушки от Албания вървят по 89 евроцента.
Може да си купите бялата тиква от Сърбия за 17 евроцента и полските ябълки – между 23 и 35 евроцента за килограм.
Коментари