Тази година кайсиите в Силистренско дадоха много плод. За разлика от предишни години, когато дефицитът се усети в цялата страна, днес пазарът е на другата крайност. Изобилието от продукция накара производители и търговци да се запитат какво ще правят с толкова много плод.
За пръв път от години производителите могат да се похвалят с толкова добра продукция. Пазарът на пресни плодове обаче не може да поеме толкова големи количества. Ако преработвателната индустрия не изкупи реколтата, част от нея ще се продаде на много по-ниска цена за дестилиране.
Кайсията тази година съкрати срока на зреене от 15 на 10-12 дни. Причината са високите температури. Масовите сортове вече се берат, но количествата са толкова големи, че вече е ясно, че пазарът няма да ги поеме.
В момента производителите са наясно, че най-важното е да продадат колкото се може повече плод, без значение от цената. 45% от кайсиите в страната се произвеждат в Силистренска област, като една трета от тях идват от община Тутракан.
Интересът към отглеждането им расте. За последните 6 години масивите с кайсии от 4 500 са се увеличили на 6 000 дка. За някои това е допълнителен доход, а за други – основен.
Коментари