Английската закуска е един от най-популярните герои в британската кухня. Тя е едновременно оригинална и позната, съчетала изненадващо сутрешно изобилие и любимия вкус на традиционни продукти. Английската закуска е радост за туристите, решили да се потопят в културата и атмосферата на Острова. Напоследък тя е чест гост и в България, пренесена от увеличаващия се брой англичани, заселващи се по нашите села, а и умело адаптирана в менютата на големите ни градове заради непрекъснато нарастващия брой туристи от Острова.
The English breakfast е известна още и като full breakfast или пълноценна закуска, тъй като в нея има всичко нужно, за да покрие хранителните нужди на човек за една трета от деня. Противно на общоприетото убеждение, тя не се сервира само във Великобритания, а е често на масата и в Ирландия и англосаксонските държави, макар и видоизменена.
Английската закуска във вида, в който е известна днес, се появява през 19 век. Преди това англичаните хапвали просто овесена каша, хляб и месо за по-богатите. В началото е сервирана само на трапезата на най-богатите. Те били привилегировани да хапват обилно пушен бекон, подсладен с мед, пържени яйца, запържени домати, шунка, наденички, гъби и още други вкусотии. И разбира се не липсва традиционната чаша ароматен чай.
Кулинарните историци дават и друга причина за появата на английската закуска. Те я свързват с индустриалната революция през 19 век, когато тежката физическа работа е изисквала сериозна храна.
И все пак English breakfast става истински популярна далеч по-късно, през 60-те години на миналия век, когато Великобритания се превръща в известна туристическа дестинация, а всички Bed & Breakfasts хотели започват да я предлагат като стандартна закуска.
Английската закуска е известна и много вкусна, но с нея определено трябва да се внимава, защото в никакъв случай не е лека храна. Всичките продукти в нея са пържени или затоплени в тиган – това е едновременно традиционно и практично.
В действителност според рецептата е нужно продуктите да се пържат един след друг в една и съща мазнина, с изключение единствено на хляба. А когато всичко е готово, съставките на закуската отново се слагат в тигана, за да се затоплят. Има и специална последователност, в която продуктите се пържат – първо се слага беконът, за да пусне мазнина, след това фасулът, наденицата, яйцата и накрая – доматите и гъбите.
Английската закуска се сервира в голяма чиния, в която се слагат всичките ѝ компоненти и се придружава от сок от портокал, кафе или чай. Разбира се, както всяко вкусно ядене, така и това може да стане още по-вкусно, като се съчетае с други лакомства на масата – мъфини или палачинки.
Всъщност днес много малко англичани закусват с нея, преди да поемат на работа. Причината е, че приготвянето ѝ изисква много време. В действителност проучванията на Острова сочат, че голяма част от британците излизат сутрин от вкъщи с празни стомаси или намират време само за закуска със зърнени храни или тост.
В днешно време full English breakfast е по-скоро празнична храна, която се приготвя през уикендите или по специални поводи. Но преди всичко автентичното британско ястие е кулинарна атракция за гладни туристи, които с удоволствие без специален повод се отдават на това питателно изобилие от вкусове в ранните часове на деня.
Въпреки това английската закуска остава ястието, което не спира да се възприема като едно от най-характерните за Великобритания и нейната идентичност.
Коментари