Тъй като вече сме в 21 век и не сме свикнали да се лишаваме от каквото и да било, съвременните къмпинги предлагат изключителни условия за една приятна почивка.
Ток, чиста вода, кухня с печка и газов котлон, хладилници и фризер, а за който все пак не иска да готви, близки заведения и магазини са винаги с готова храна.
Все пак ще споделим четири бързи и лесни рецепти за къмпинг и за приготвяне в полева кухня:
Шкембе чорба с кладници
500 г гъби кладници;
250 г масло;
1 л прясно мляко;
черен пипер;
червен пипер;
сол
Гъбите се измиват и нарязват на средно големи парчета. На газов котлон се загрява маслото и гъбите се запържват, за да си пуснат аромата. Добавят се подправките, запържват се съвсем малко. Внимателно на тънка струя се добавя прясното мляко, което предварително е темперирано на стайна температура. Супата се оставя за още 10 мин на лек огън.
Спанак с киноа и ориз
500 г спанак;
100 г киноа;
100 г ориз;
400 мл хладка вода;
черен пипер;
олио;
сол.
В предварително загрята мазнина се слага почистеният и нарязан спанак. Запържва се леко, за да си пусне аромат. Добавяме ориза и запържваме, докато стане прозрачен. Добавяме хладка вода и варим 15 мин, след това добавяме и киноата и варим до готовност. Подправяме с черен пипер и сол.
Яхния с картофи и грах
500 г обелени и почистени картофи;
1 буркан грах;
1 домат;
1 глава лук;
1 чушка;
олио;
сол.
На загрят котлон запържваме домата, чушката и лука, предварително нарязани на ситно. Слагаме картофите и доливаме 1 л хладка вода. Когато картофите са почти готови, добавяме граха от буркан и подправките. На лек огън оставяме яхнията да пусне мазнинка.
Сирене на плоча /за 1 порция/
300 г сирене Фета;
зехтин;
мащерка суха, стрита.
Поставяме сиренето предварително натрито със зехтин и подправки върху алуминиеви тавички за еднократна употреба /или дебело фолио/. Подреждаме тавичките върху жарта на скарата на дървени въглища. По желание можем да обърнем, но идеята е сиренето да се затопли, за да освободи ароматите си и също така да поеме аромата на зехтина и мащерката. По начало на него не му е необходима термична обработка, затова следите да не го преготвите.
Коментари