Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Лесни идеи от диетичната кухня

Лесни идеи от диетичната кухня

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Телешки кюфтета

Италианската зеленчукова супа помага за свалянето на килограми и се приготвя бързо и лесно. Необходими продукти: 1 глава червено цвекло, 1 супена лъжица оцет, 1 морков, 1 глава лук, половин корен целина, четвърт малка зелка, 3 картофа, 3 скилидки чесън, 2 литра зеленчуков бульон от кубчета, 2 супени лъжици зехтин, 2 домата, 1 супена лъжица доматено пюре, щипка морска сол, черен пипер на вкус, по една щипка риган, червен пипер и една шепа нарязан магданоз, сметана за добавяне.

Цвеклото се обелва и се реже на тънки ленти. В дълбок тиган се запържва цвеклото, като се добавя оцет. След осем минути пържене на среден огън се добавя лукът, нарязан на ситно.

Пържи се още четири минути. Морковът се настъргва, целината се нарязва на кубчета. Добавят се към цвеклото и лука. Запържват се две минути, добавят се 3 супени лъжици вода и се пържи още четири минути. Зелето се нарязва на тънко и се добавя към зеленчуците. Посолява се и се задушава под капак четири минути.

Доматите, настъргани или пасирани, се добавят заедно с доматеното пюре. Задушават се три минути. Във врящия бульон се добавят нарязаните на кубчета картофи и се варят десет минути. В бульона се добавят задушените зеленчуци. Варят се шест минути. Нарязаният чесън и всички подправки без магданоза се добавят в бульона и се варят четири минути.

Зеленчукова супа с червено цвекло

Тенджерата се сваля от котлона и се оставя, похлупена с капак, за петнадесет минути. Сервира се, като се поръсва всяка порция с магданоз и се добавя една супена лъжица сметана.

Телешки кюфтета на пара – това е диетично ястие, което зарежда с енергия. За да изглеждат по-апетитно тези кюфтета на пара, които нямат златистия вид на пържените, се добавя оцветител – червено цвекло.

Необходими продукти: 250 грама телешка кайма, 2 филийки хляб, 2 супени лъжици кисело мляко, 1 глава червено цвекло, черен пипер, сол и подправки за кайма.

Цвеклото се сварява, без да се бели – така става по-сочно. Докато се вари, се нарязват филийките, на които е махната кората, на кубчета. Заливат се с киселото мляко и се разбъркват с 1 супена лъжица вода.

Хлябът се смесва с каймата и подправките, добавят се 2 супени лъжици сварено цвекло, обелено от кората и настъргано на ренде. От получената кайма се правят топчета с размер на яйце и се оставят в хладилник. След един час се вадят, сплескват се на кюфтета и се приготвят на пара за двадесетина минути.

Овесени бисквити със зърна

Диетичните бисквити от моркови са полезни и вкусни, а морковите дори не се усещат. Необходими продукти: 1 чаша и половина настъргани моркови, 1 чаша и половина брашно, 1 чаша овесени ядки, 3 супени лъжици олио, 3 супени лъжици стафиди, 3 супени лъжици смлени орехи, половин чаша захар или една трета от чашата, пълна с мед, щипка канела, 1 чаена лъжичка бакпулвер.

Морковите се настъргват на дребното ренде, смесват се с олиото, меда или захарта и стафидите. Добавят се овесените ядки и се оставят за половин час.

Брашното се смесва с бакпулвера и канелата. Морковите и брашното се смесват. С лъжица или ръце се оформят топчета и се нареждат в намазана с мазнина тава. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна половин час. Поръсват се с канела.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest