Близо 20 процента от яйцата в търговската мрежа на съседката ни Гърция се добиват в България. Това съобщи председателят на председателят на птицевъдите у нас - Ивайло Гълъбов.
По негови думи не само гръцките курорти, намиращи се в близост до страната ни разчитат на износа на български яйца, но и голяма част от веригите в южната ни съседка имат договори с български производители.
Гълъбов добавя и че цените в България на яйцата са едни от най-ниските в Европейския съюз. Подобни са стойностите им само в Полша, Белгия и Румъния.
Към момента цената на едно яйце у нас е средно 8 евро цента, без да се броят разходите за транспорт и опаковка. Ако потребителите си купуват яйца от търговските вериги, тези услуги са включени към крайната цена и съответно – тя е по-висока.
През последната седмица се наблюдава спад с около 1% при цените на едро на яйцата, но според Гълъбов подобно понижение е нормално за това време на годината.
![Кошница с Яйца](/files/lib/300x300/koshnica-eggs-photo3.webp)
В българските търговски обекти се продават пресни яйца. Чрез маркирането на яйца става ясно докога са годни и какъв е произходът им – казва председателят на птицевъдите относно качеството на яйцата у нас.
Гълъбов апелира потребителите да търсят първо българските стоки, тъй като по този начин стимулират родните производители. Птицевъдите у нас разполагат с достатъчно ресурси, за да задоволят търсенето на пазара.
По наблюдения на експерта до миналата година браншът е страдал от контрабандно продаваните яйца, но данните от началото на тази година показват, че нерегламентираната дейност чувствително е свила своя мащаб.
През 2011 година много от българските ферми бяха закрити, тъй като не отговаряха на европейските изниквания за добив на яйца и птичи продукти. За сметка на това обаче нарастна делът на модернизирани ферми.
Птицевъдите разчитат основно на европрограмите, чрез които да модернизират стопанствата си, така че да са конкурентни с останалите от Западна Европа, казва в заключението си Ивайло Гълъбов.
Коментари