Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»8 от 10 хляба на българския пазар са с неясно качество

8 от 10 хляба на българския пазар са с неясно качество

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Хляб

За да е качествен един хляб, той трябва да съдържа основните съставки – брашно, сол и вода. Но за 8 от 10 хляба не може да бъде установено доколко това качество се спазва.

Новината обявиха от Федерацията на хлебопроизводителите пред bTV. От бранша твърдят, че само една пета от фурните в страната са регистрирани като производители.

Останалите развиват дейността си в сивия сектор и остава неясно доколко произвежданият от тях продукт е качествен, споделя Нена Айвазова, собственик на пекарна.

Пазарите у нас предлагат разнообразни по вид хляб, но повечето клинети не четат етикетите, нито пък се доверяват на информацията върху тях. Повечето от тях избират продуктите по метода проба-грешка.

Много често може да се намери хляб, продаван като пълнозърнест, а последващите тестове да покаже, че е приготвен от 50% пълнозърнесто брашно и 40% пшеничено брашно. Това е подвеждане на потребителя, споделя Атанас Дробенов от Българската агенция по безопасност на храните.

В регистъра на агенцията са вписани 600 производители на хляб, но ако погледнем ситуацията на пазара, ще разберем, че реално те са много повече, казват още експертите.

Контрол върху производството може да се прави само след подаден сигнал. Миналата година от БАБХ са взели проби от 67 видове хляб, като само в 4 от тях са открити нарушения. При установено нарушение глобата е 3000 лева.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати