Родният пазар е буквално залят от нискокачествени и отровни продукти. На българите се предлагат остатъците от солунската борса. Нашите прекупвачи взимат по-евтината застояла стока и предлагат у нас като прясна.
Всички залежали зеленчуци и плодове от Солун идват директно у нас. Тези разкрития направи Пламен Димитров, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция пред в. Труд.
Схемата е проста. Тъй като Солунската борса затваря в петък, по правило всичко непродадено се изхвърля. От това обаче се възползват българските прекупвачи, които взимат тази стока и я карат директно в България.
Безценните залежали продукти попадат директно по пазарите и магазините в цяла България. Основните залежали зеленчуци, идващи от Солун, са краставиците. Доматите пък освен оттам се внасят още от Турция, а от няколко месеца – и от Йордания.
При предстоящите Великденски празници ще можем да намерим както вносни, така и родни зеленчуци на пазара. В столицата тяхната цена по правило си остава най-високата.
Освен домати и краставици у нас е повишено и търсенето на марули. Българско производство ще се предлагат основно около и в големите градове. В столицата например те идват от околностите.
В Южна България обаче марулята се внася от Гърция и е доста по-некачествена. От БАБХ са категорични, че всичко, което идва от южната ни съседка, има занижено качество.
Въпреки притесненията на хората за повишено съдържание на нитрати специалистите успокояват, че в нашенската продукция подобна опасност няма. Производителите у нас не използват специални торове, тъй като почвата така и така е крайно плодородна. За вносните обаче никой не може да даде гаранция.
Коментари