Ако сте от хората, които обичат да похапват сладолед във вафлена фунийка, но избягват да го правят, защото той често покапва и съсипва дрехите, можете да си отдъхнете.
Учени от Великобритания обявиха, че са открили как да сложат край на топенето на сладоледа и тениските с петна.
Тайната е в добавяне на протеин, който да държи леденото изкушение стегнато за по-дълго време.
Този протеин отдавна е известен в японската кухня под името натто. Той притежава свойството да държи в едно въздух, вода и мазнини в едно.
Обикновено за приготвянето му се използват ферментирали сварени соеви зърна.
За изненада на европейците, когато този протеин се добави към сладолед, той спира процеса на разтопяване.
След множество опити учените от Университета на Единбург и Университета на Дънди са открили, че протеинът има и друго свойство – той предпазва сладоледа от кристализиране, което е страничен ефект от замразяването.
Откритието на учените на Острова ще бъде най-високо оценено от дамите, които държат на линията си и често се отказват от леденото лакомство, за да запазят формата си.
По време на опитите учените установили, че благодарение на този протеин производителите ще могат да създаван сладоледи с много по-малко наситени мазнини, което означава и по-малко калории.
Авторите на откритието и производителите на сладолед са оптимисти, че сладоледът, който не се разтопява, ще може да излезе на пазара в следващите три до пет години.
Натто или ферментиралите сварени соеви зърна се смятат за кулинарен деликатес в Япония.
Обикновено се сервират с ориз, имат лепкава и жилава текстура, както и остър аромат, подобен на аромата на сирене.
Коментари