Проучване на асоциацията Активни потребители показа, че от 16 изследвани марки майонеза 6 на пазара не се приготвят с яйца, а в 9 от марките водното съдържание превишава 50 процента от цялото количество на продукта.
Без яйца са приготвяни Лека майонеза Петел, майонеза Ресто, майонеза Rubikon, майонеза Atlantic Co, Домашна трапезна майонеза и Вегетарианска трапезна майонеза.
Върху опаковките на тези марки е пояснено, че яйцата отсъстват в съдържанието и са заменени с нишесте.
Водна съдържание над 50% е отчетено при марките Вегетарианска трапезна майонеза, Домашна трапезна майонеза, майонеза Селце, майонеза Atlantic Co, майонеза Aro, майонеза Rubikon, майонеза Ресто, майонеза Clever и лека майонеза Петел.
Голямото водно съдържание предизвиква по-бързото разваляне на майонезата.
Голяма част от марките са регистрирали завишени количества на въглехидрати, консерванти, оцветители и компоненти като гума гуар и гума ксантан.
![Майонези](/files/lib/600x350/mayonnaise-grocery.webp)
Въпросната гума се използва като стабилизатор, който смесва отлично водата, растителната мазнина и нишестето, така че продуктът да наподобява на майонеза, поясно доктор Сергей Иванов пред Нова телевизия.
Гумата е много по-евтина от яйцата и по тази причина някои производители предпочитат да ги заместят.
Експертът допълва и че е недопустимо в детска майонеза процентът на въглехидратите да надвишава 20%, а хранителната им стойност да е нищожна.
Богомил Николов от Активни потребители заяви пред btv, че няма стандарт за майонезите, които се продават у нас. От асоциацията настояват сосовете, в които отсъстват олио и яйца, да не носят наименованието майонеза.
Растителната мазнина и яйцата са основните съставки на майонезата и не би трябвало стоки, в които тези компоненти ги няма, да се наричат майонеза.
Коментари