Сортове Пъпеши
Sorte dinjeСорта дыни
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Сортове Пъпеши

Сортове Пъпеши

Сортове Пъпеши
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Пъпешът е земеделска култура, известна още в древен Вавилон. У нас, както и в Европа, е пренесен в началото на новата ера от древните гърци и римляни. Пъпешът е топлолюбиво и светлолюбиво растение с едри и вкусни плодове.

Средното тегло на един пъпеш е от 500 г до 12 кг парчето. Зрелите пъпеши съдържат глюкоза, фруктоза и захароза. Пъпешът има свойството да извежда вредните вещества от червата и да ги премахва от организма. Плодът е богат и на много витамини. В България са познати няколко сортове пъпеш:

Видински коравци - Пъпешът от този сорт наподобява елипс и теглото му е около 5-6 килограма. Повърхността на плода от този сорт е светло-шоколадова с напуквания, подобни на мрежа. Кората на плода е тънка, но за сметка на това, месестата част е плътна, за това и пъпешът от този сорт е много твърд на пипане.

Сортове Пъпеши

По цвета на месестата част на плода, пъпешите от този сорт могат да се разделят на два вида - с белезникава и с оранжева окраска. Този сорт е средно ранен - узрява около седмица след сорта Дъбнишки ранни. Този сорт дава по два тона плод от декар, ако се поддържа редовно и издържа на дълъг транспорт.

Медена роса - Пъпешът от този сорт е във формата на сфера и тежи около 2-3 килограма. Повърхността на плода е гладка или само на някои места има бразди. Цветът е бледо зелен с жълт оттенък и няма шарки. Дръжката на този сорт пъпеши е здраво закрепена за плода. Кората им е много дебела и твърда. Пъпешите от този сорт издържат на транспорт и съхранение. Месестата част на плода е бледо зелена. Когато плодът се откъсне, месестата част е неприятна на вкус и със зелен цвят. След като престои няколко дни обаче, става водниста, с приятен вкус, много сладка и без аромат.

Сортове Пъпеши

Канталуп - Този сорт пъпеш, който се нарича още маскмелън е с ярко оранжев цвят вътре. Пъпешите от този ссорт съдържат най-много бета каротин. Този сорт пъпеш може да се намери целогодишно по магазините и пазарите.

Персийски пъпеш - Този вид пъпеш много прилича на предходния сорт, но плодът му е доста по-голям, и външната страна на кората е заобиколена като нещо, което наподобява финна мрежа. Пъпешите от този сорт могат да се намерят най-много като изобилие през август и септември.

Дядо Коледа - Пъпешите от този вид се наричат още и Коледни пъпеши, защото можете да го намерите най-често през месец декември. Плодовете от този вид приличат на диня и имат зелени и златни ивици по себе си, но за сметка на това не е толкова сладък като другите пъпеши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest